Cultura plantelor aromatice și medicinale a renăscut în Transilvania. Un rol major în acest proces l-a avut Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, care a oferit celor interesați plantele necesare pentru înființarea de culturi, precum și faptul că au reapărut procesatorii, care cumpără plantele cultivate de fermierii din Transilvania. Este vorba de producători de medicamente, de ceaiuri sau de cosmetice.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj a lansat o adevărată campanie pentru educarea fermierilor și a pasionaților de grădinărit. În serele și în fermele universității clujene au fost produse răsaduri cu plante aromatice și medicinale, care sunt oferite celor interesați. Inițiativa s-a bucurat de mare succes, spune Florica Mănuțiu, angajată a universității clujene.
Unii dintre clujeni preferă plantele medicinale, care le oferă posibilitatea de a obține un profit mult mai mare pe suprafața cultivată decât cel oferit de cereale sau de cartofi.
Alți clujeni preferă să cultive plante aromatice. Lavanda este cea mai des întâlnită în zona Clujului.
Creșterea numărului de ferme care mizează pe astfel de culturi poate fi explicată și prin faptul că producătorii pot să își vândă marfa procesatorilor. În județul Cluj există doi mari producători de cosmetice, precum și doi mari producători de medicamente și de produse farmaceutice care pot cumpăra astfel de plante uscate. De asemenea, există și multe companii care cumpără plante medicinale sau aromatice, pe care le exportă.