Pagina de istorie: Cum a schimbat arhitectura limba vorbita la Bruxelles

În actualul context al Brexitului, există voci care cer eliminarea limbii engleze dintre limbile oficiale ale documentele instituţiilor europene. Puţini sunt cei care ştiu că, de-a lungul istoriei, limbile vorbite majoritar la Bruxelles au fost influenţate de un lucru neaşteptat: construirea unor clădiri administrative. Aflaţi cum a influenţat arhitectura limba vorbită la Bruxelles, scrie RFI în Pagina de istorie.

În jurul anului 1430, Bruxelles-ul era un mic oraş din ducatul Brabant, care vorbea brabanta, un dialect germanic apropiat de actuala olandeză. Din cauza declinului economic, autorităţile locale au avut o idee care a schimbat soarta lingvistică a oraşului, scrie revista Bruxelles Times.

 

Filip cel Bun, ducele Burgundiei, a reuşit să adune, prin moştenire, căsătorie sau cucerire, un vast teritoriu care includea şi Bruxelles-ul şi era pe punctul de a crea unul dintre primele administraţii statale din Europa. Însă îşi tot muta curtea din oraş în oraş, de la Bruges la Ghent, Leuven sau Bruxelles.

 

Sperând să-l convingă pe duce să se stabilească la Bruxelles, autorităţile locale i-au făcut o ofertă: pe lângă faptul că i-au oferit lui Filip cel Bun un domeniu de vânătore, s-au oferit să îi extindă palatul prin construirea, pe banii lor, a unei săli imense, o Aula Magna, în care ducele să îşi poată ţine petrecerile, dar şi întâlnirile regulate cu diverşi reprezentanţi ai provinciilor.

 

Construirea Aulei Magna a durat 30 de ani, iar fundaţia ei mai poate fi văzută şi azi în subsolul Palatului Regal. Ridicarea Aulei a avut efectul scontat. Multă vreme, Aula Magna a fost cea mai mare clădire civilă din această parte a Europei, unde se întruneau reprezentanţii provinciilor. Ea a găzduit şi alte momente memorabile, cum ar fi emanciparea strănepotului lui Filip cel Bun, împăratul Carol al V-lea, în 1515, sau abdicarea sa, în 1555. Astfel, nepracticul obicei de a roti capitalele a fost abandonat şi Bruxelles-ul a devenit, treptat, sub Carol al V-lea, una dintre cele mai importante capitale Europene.

 

Dar ce legătură are această poveste veche cu situaţia lingvistică a Bruxelles-ului de astăzi, mai scrie publicaţia belgiană? Are o legătură foarte strânsă, pentru că dacă nu ar fi fost construită Aula Magna, limba franceză nu ar fi fost dominantă în Bruxelles-ul de azi, iar oraşul nu ar fi fost capitală.

Related posts

Leave a Comment