Criza din Ucraina reorientează fluxurile de capital spre România

Criza din Ucraina și incertitudinile legate de viitorul european al Republicii Moldova au produs o reconfigurare a planurilor de investiții ale unor mari companii. Fluxurile de capital care erau destinate unor piețe precum Rusia sau Ucraina încep să se reorienteze spre țări precum Polonia sau România, care au un triplu avantaj: sunt piețe relativ mari, au costuri cu forța de muncă mai mici decât în Occident și beneficiază de garanțiile de securitate oferite de apartenența la NATO și la Uniunea Europeană. Specialiștii în studii de securitate cred că tendința va deveni foarte vizibilă în 2015.România va deveni o destinație predilectă a fluxurilor investiționale care, în alte condiții, ar fi ajuns în țările fostei Uniuni Sovietice. Și asta pentru că investițiile în piața românească oferă randamente superioare celor realizate în statele occidentale. Pe de altă parte, piața românească este mult mai stabilă decât cea ucraineană și rusească. România are și avantajul că este lipsită de focarele de instabilitate din Republica Moldova reprezentate de zone precum Transnistria sau Găgăuzia, spune profesorul Adrian Ivan de la Universitatea Babeș-Bolyai, specializat în studii de securitate.

”Companiile germane se numără printre cele care și-au sporit deja semnificativ investițiile în România”, spune președintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord, Ludger Tholl.

În România, cele mai consistente investiții sunt atrase de București, de Transilvania și de Banat. Bucureștiul prezintă avantajele oferite de statutul de capitală, în timp ce Transilvania și Banatul sunt căutate pentru cultura muncii, dar și pentru proximitatea față de rețelele de autostrăzi care duc spre piețele din Europa Occidentală.

Related posts

Leave a Comment