Crește piața cărților electronice – Clujenii preferă tot mai mult ebook-urile

Pandemia de coronavirus a dus la creșterea numărului de achiziții de cărți electronice. Această tedință este consecința faptului că librăriile și-au mutat activitatea în mediul on-line. Mulți oameni preferă să cumpere cărți electronice doarece acestea sunt mai ieftine decât cele tipărite, sunt disponibile on-line, fără nici un fel de riscuri sanitare, iar livrarea lor nu ține cont de frontiere, astfel că a crescut și numărul celor care cumpără cărți apărute la edituri din străinătate.

În ultimii ani, numărul cărților electronice cumpărate de români a crescut constant datorită ieftinirii dispozitivelor electronice de lectură, a ieftinirii Internetului mobil și a creșteri ofertei editurilor. Acum, restricțiile impuse de pandemia de coronavirus reprezintă un nou factor care impulsionează vânzarea de cărți electronice. Acestea sunt mai ușor de livrat, spune directoarea unei școli private din Cluj, Key International School, Rada Morar.

Pentru mulți dintre copii, mai ales pentru cei care citesc și în limbi străine, cărțile electronice sunt utile deoarece îi ajută să învețe și cuvinte sau expresii noi.

Profesorul Călin Felezeu de la Universitatea Babeș-Bolyai atrage atenția că este necesar un echilibru între lectura clasică și cea cu ajutorul dispozitivelor electronice.

Această perioadă nu a adus doar creșterea vânzărilor de cărți electronice, ci și creșterea numărului celor care urmăresc on-line spectacole oferite de instituții de cultură. Explicația ține de faptul că publicul care consumă cultură și literatură petrece mai mult timp în fața dispozitivelor conectate la Internet din cauza restricțiilor provocate de coronavirus. Studii realizate în Cluj-Napoca arată că timpul petrecut în fața calculatorului a crescut, în medie, cu 87 la sută.

Related posts

Leave a Comment