
Noi românii suntem un popor care suferim de complexul unei mari naţiuni. Adiacent acestei probleme intervine şi educaţia pe care tinerii patriei o primesc de la mai experimentaţii lor părinţi, care, în marea lor majoritate, consideră ca au absolvit cea mai înaltă formă de învăţământ superior din ţară, mai exact “Şcoala Vieţii”. Cetăţenii trecuţi de a patra decadă a vieţii, părinţii de astăzi, au primit o educaţie comunist – naţionalistă, astfel ei apreciază că singurul mod de a scoate capul într-o societate închisă ca a noastră, este “facultatea”. În acest mod s-au format zecile de mii de clienţi ai universităţilor particulare răsărite peste noapte.
O concepţie infirmată de mediul social vest – european, acolo unde tinerii se specializează în diferite meserii, considerate la noi denigrante, dar care exersate cu conştiinciozitate şi pasiune oferă persoanelor implicate un venit substanţial, iar sistemului social şi economic, specialişti utili. Din păcate societatea noastră nu este încă pregătită pentru o astfel de mentalitate. În plus ar fi ideal ca universităţile să nu fie concepute precum societăţi comerciale, ci ar trebui să fie subvenţionate pentru o cât mai bună pregătire a tinerilor, pentru ca mai apoi absolvenţii să ofere înapoi comunităţii investiţia.
Deşi, în principiu, schimbarea majoră ar fi necesar să se producă de jos în sus, de la mase spre elite, este indispensabil ca cei care ne conduc să creeze un mediu favorabil evoluţiei pozitive a societăţii în general şi a învăţământului în cazul de faţă. Cu fiecare campanie electorală, temele cele mai vehiculate de clasa politica sunt educaţia, sănătatea şi infrastructura, dar parcă, în ciuda tuturor limbuţilor, tocmai aceste domenii se află la un pas de colaps, cu largul concurs al autorităţilor.
Dacă e să facem o analogie, rata de promovabilitate la BAC anul acesta este de doar 69,30% pe ţară. Procentul este cu 12,17% mai mic decât în 2009. Acest procent scăzut se înregistrează în condiţiile în care numeroşi elevi au fost eliminaţi din examen pe motiv de fraudă şi o suită de profesori sunt suspectaţi de luare de mită şi trafic de influenţă. Cu toate acestea universităţile, în special cele particulare, continuă să-şi extindă ofertele cu noi şi noi „pseudo-specializări”.
obs. Articol mai vechi, adaptat si reinterpretat