Consiliul director al Asociaţiei Transplantaţilor din România şi-a exprimat punctul de vedere în cazul Alexandru Arşinel, după ce Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta” a anunţat că va depune o plângere penală faţă de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj prin care solicită justiţiei să lămurească dacă s-au respectat regulile de transplant de rinichi în cazul actorului.
Potrivit membrilor Consiliul director al Asociaţiei Transplantaţilor din România, conform legislaţiei în vigoare şi Declaraţiei universale a drepturilor omului şi Constituţiei României, orice persoană are dreptul la viaţă şi, prin extensie, orice pacient aflat în insuficienţă funcţională de organ vital trebuie să aibă acces la transplant, indiferent de vârstă, sex, religie, stare socială şi pregătire profesională. În orice caz contrar, s-ar ajunge la discriminare, se notează într-un comunicat dat de Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR).
Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta, Emanuel Ungureanu, este criticat în acelaşi comunicat. „Felul cum pune problema domnul Emanuel Ungureanu transmite un mesaj de revoltă pentru pacienţii care se află pe listele de aşteptare şi de descurajare şi neîncredere pentru cei care au indicaţie de transplant şi urmează să se înscrie pe liste. Noi, cei care am trecut prin emoţiile listei şi am beneficiat de un transplant, ştim foarte bine că nu este aşa. În acelaşi timp, am întâlnit pacienţi care se resemnaseră – având informaţii de genul celor susţinute de domnul Ungureanu – şi nu mai luptau pentru viaţa lor”, notează sursa citată.
Mai mult, reprezentanţii ATR nu înţeleg motivele pentru care Ungureanu intenţionează să dea în judecată Institutul Clinic de Urologie şi Transplant din Cluj. Aceştia consideră că un astfel de proces ar perturba activitatea medicilor şi ar reduce şansa la viaţă a pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare. „Oare de ce nu s-a luat atitudine în media şi atunci când s-au făcut opt transplanturi în 24 de ore, sau de ce s-a tăcut atunci când unii pacienţi au beneficiat de al treilea sau al patrulea transplant renal în acelaşi centru? Cumva pentru că erau simpli pacienţi şi nu erau nume publice?”, se mai precizează în comunicat.
ATR a lansat o invitaţie pentru susţinătorii pacienţilor să li se alăture în campania de informare şi conştientizare a populaţiei în privinţa actului donării, în acordarea de suport, consiliere şi informare pentru pacientul în stare post-transplant şi în eforturile de a obţine o finanţare adecvată pentru programele pre şi post-transplant.