Liderii PNL Cluj care au candidat pentru funcții în conducerea centrală a partidului au suferit un eșec total. Congresul în care prim-ministrul Ilie Bolojan a devenit președintele PNL a fost deosebit de ostil față de clujeni. În aceste condiții, alesul PNL cu cel mai mare număr de voturi contabilizate la scrutinul de anul trecut, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. amenință că va pleca din partid.
La Congresul PNL de sâmbătă, existau trei scenarii. Potrivit scenariului optimist, PNL Cluj ar fi urmat să aibă patru reprezentanți în conducerea centrală. În scenariul realist, care conserva realitatea de până acum, liberalii clujeni ar fi urmat să aibă doi reprezentanți în conducerea centrală, iar în scenariul pesimist, PNL Cluj ar fi urmat să rămână cu un reprezentant în conducerea centrală.
Scenariul pesimist a devenit realitate.
Până sâmbătă, PNL Cluj avea doi reprezentanți în structurile centrale ale partidului. Primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc, era prim-vicepreședinte al partidului, la nivel central, iar europarlamentarul Daniel Buda, era președintele Curții de Arbitraj.
La alegerile interne de sâmbătă, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a candidat pentru funcția de prim-vicepreședinte. Daniel Buda dorea să obțină un nou mandat în fruntea Curții de Arbitraj, Emil Boc urma să își păstreze locul statutar de membru al Biroului Național, în calitatea sa de fost președinte al PDL, partid absorbit de PNL, iar președintele Senatului, Mircea Abrudean, urma să fie numit secretar general al PNL, imediat după Congres. Pentru cele patru funcții de prim-vicepreședinte candidau zece persoane, iar pentru funcția de președinte al Curții de Arbitraj candidau trei persoane.
Liberalii clujeni erau atât de siguri de victorie încât au cedat colegilor din Regiunea de Nord-Vest funcțiile de reprezentare teritorială. Astfel, primarul Oradei, Florin Birta, a devenit vicepreședinte al PNL pentru Regiunea de Nord-Vest, deputatul Robert Sighiartău, din Bistrița-Năsăud, a fost ales ca membru al conducerii PNL din partea regiunii, iar deputatul Ionel Bogdan, din Maramureș, a fost ales membru supleant.
Însă realitatea de la Congres a schimbat calculele hârtiei. Fostul prim-vicepreședinte al PNL, Dan Motreanu, care era înscris în cursa pentru un nou mandat, s-a retras din cursă, în schimbul funcției de secretar general al partidului. Astfel, clujeanul Mircea Abrudean a pierdut șansa de a ocupa postul de secretar general.
În cadrul scrutinului intern, atât Alin Tișe, cât și Daniel Buda au fost învinși, prin vot secret, de contracandidații lor. Astfel, PNL Cluj a rămas cu un singur reprezentant în conducerea centrală: Emil Boc.
Surse din conducerea centrală a PNL au dat explicații diferite pentru eșecul liberalilor clujeni. ”Ei au crezut că, gata, funcțiile vor fi împărțite în funcție de numărul de voturi de la alegerile de anul trecut. Clujenii s-au crezut cu sacii în căruță, pentru că Clujul este un județ mare, iar numărul de voturi îi avantaja. Nu și-au construit alianțe, nu au negociat cum trebuie”, a spus un deputat din Moldova.
”PNL Cluj a făcut o mare greșeală prin promovarea unor lideri precum Rareș Bogdan sau Lucian Bode. Să fim serioși, Lucian Bode reprezenta Clujului într-o măsură mai mare decât Sălajul. Acum, liberalii clujeni au decontat eșecurile echipei Ciucă – Bode și a celor care, în general, au fost foarte apropiați de Iohannis”, a spus un consilier județean din Oltenia.
”Colegii noștri de la Cluj au făcut decontul pentru niște episoade care i-au înfuriat pe vechii liberali. Chiar dacă nu au plecat la Forța Dreptei, ei nu au uitat modul în care a fost umilit fostul premier, Ludovic Orban, la Cluj. Chiar dacă Orban era înfrânt, nu era cazul să fie umilit, mai ales că el are în continuare mulți prieteni în PNL. Ludovic Orban îi cunoștea pe nume pe toți primarii partidului. Un asemenea om nu trebuie să fie umilit. Așa că prietenii săi au răbdat, au așteptat momentul potrivit și s-au răzbunat la vot”, a spus un senator din Muntenia.
Unul dintre europarlamentarii liberali afirmă că, în opinia sa, PNL Cluj nu are motive de frustare. ”Clujenii au două funcții foarte importante. Daniel David este ministrul Educației, iar Mircea Abrudean este președintele Senatului”, a spus el.
Însă Daniel David este independent asumat de PNL Cluj și de președintele Nicușor Dan. El nu are o carieră politică clasică și nici nu este adoptat sută la sută de cei aflați în structurile de partid, ci are profilul unui tehnocrat dispus să facă reforme necesare, dar costisitoare din punct de vedere politic. Pe de altă parte, Mircea Abrudean a devenit președinte al Senatului datorită modului în care și-a construit relații personale cu membrii conducerii PNL, în perioadele în care a fost secretar general adjunct al Guvernului, șef al Cancelariei prim-ministrului, secretar general al Guvernului sau președinte interimar al Senatului. Însă Mircea Abrudean a ajuns în administrația centrală după ce a fost sacrificat de conducerea centrală a PNL. El a pierdut postul de prefect de Cluj în urma negocierilor pentru formarea coaliției PNL – PSD – UDMR, deși a fost unul dintre cei mai buni prefecți din România. Promovarea la București a venit ca o compensație.
Însă, în timp ce liderii PNL care au acceptat să comenteze situația au făcut-o sub protecția anonimatului, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a dat dovadă de curaj. El a criticat deciziile luate la Congresul PNL și a sugerat chiar că va părăsi partidul.
”Sfârșitul unei iluzii. Începutul eliberării.