
Ideea prinde tot mai bine la economişti
Ideea a mai lansat-o şi Stepahne Cosse, fost senior economist al FMI profesor la Institutul de Studii Politice din Paris. A scris despre asta li presa straină. Despre ce e vorba?
Grecia, Spania şi Portugalia se confruntă cu neîncrederea pieţelor şi înregistrează prime de risc din ce în ce mai ridicate, ceea ce le diminuează capacitatea de a rambursa datoriile suverane.
Dacă aceste ţări nu ar fi în zona euro, s-ar confrunta cu un scenariu tipic economiilor deschise: Statul ar apela la împrumuturi exterioare la dobânzi tot mai mari, iar investitorii îngrijoraţi şi-ar reduce plasamentele. Urmarea? Cursul de schimb al monedelor locale ar exploda, Statul nu ar mai putea face faţă plăţii datoriei şi ar invoca falimentul.
Pentru evitarea unei asemenea situaţii, există două soluţii. Prima, banală, să tipăreşti bani. Dai drumul tiparniţei, faci inflaţie şi îţi achiţi datoriile. Nu se recomandă. A doua soluţie, suni la FMI. Dacă îţi răspunde la telefon, poate te ajută punând la dispoziţia Băncii Centrale o linie de credit. Investitorii văd că ai la o adică de unde achita datoriile şi nu-şi mai retrag banii. Ţara îşi revine, toată lumea e fericită.
Dar eşti în zona euro. Ce te faci?
Eşti legat de moneda euro ca de o piatră de moară. Ai iarăşi, două soluţii. Ieşi din Euroland, cu toată umilinţa, îţi reiei moneda, tipăreşti bani mulţi, faci inflaţie şi scapi. Nu se recomandă. S-ar putea să te trezeşti cu mişcări de stradă. A doua soluţie e să suni la FMI sau la statele prietene şi să cerşeşti bani. Ceea ce ar putea însemna să te umileşti gratis, pentru că în vremurile de azi, solidaritatea financiară nu înseamnă prea mult.
Să apelezi la FMI ca membru al UE, iar e nepermis. Cum să dea Fondul Monetar Internaţional împrumut unei ţări din Euroland? E ca şi cum ar împrumuta statul Carolina din SUA, ceea ce n-o sa vedeţi foarte curând.
Asta lipseşte zonei euro, spun economiştii. O unealtă financiară care să îi permită acordarea de împrumuturi în caz de urgenţă. O casă de amanet mai mică, cum ar veni.
Arabii vor şi ei o Uniune Monetară proprie
Statele din zona Golfului pregătesc şi ei o Uniune Monetară. Patru state au şi semnat la Riad acordul privind înfiinţarea acestei noi structuri. E vorba despre Arabia Saudita, Quatar, Kuweit şi Bahrein, care au decis să îfiinţze un consiuliu monetar – primul pas î vederea constituirii unei băci centrale a Golfului.
În contextul în care dolarul pierde din încredere ca monedă preferată (China şi Rusia încă mai insistă discret ca dolarul american să fie înlocuit fie cu DST, fie cu yuan), iniţiativa arabilor ar putea duce la serioase modificări ale geografiei economice. Totul depinde acum de viteza cu care se desfăşoară aceste iniţiative. Ţinta arabilor este ca în 2010-2011 să aibă monedă proprie.