28 de artiști din 11 țări vor participa, la sfârșitul acestei săptămâni, la un prestigios eveniment cultural. Este vorba de Festivalul Internațional de Diaporame Digitale. Acesta va avea loc în Auditorium Maxim din Colegiul Academic al Universității Babeș-Bolyai.”Pentru prima dată, brandul Audia a fost definit în anul 1974 de către Fotoclubul Universitatea Cluj care a organizat primul concurs de montaje audio-vizuale sub această denumire. In acest concurs se putea participa cu serii scurte, ansambluri de maximum 12 diapozitive care descriu o temă, fără ilustrație sonoră, diasonuri, montaje de diapozitive însoțite de coloană sonoră, descriind o temă, dar fără treceri elaborate (fade-uri) și diaporame, reprezentate prin montaje de diapozitive cu treceri elaborate de tip fondu enchane sau fade cu ajutorul unor dispozitive speciale mecanice (piepteni) sau electronice, proiectate cu două diaproiectoare în tandem. Diaporamele erau structurate pe baza unui scenariu care prevedea succesiunea diapozitivelor cu o cursivitate aproape literară bazându-se pe generarea celei de a treia imaginii prin suprapunere gradata datorită sistemului special de proiecție. Coloana sonoră putea conține pe lângă motive muzicale, text citit, sau zgomote, toate strict legate de tema descrisă. Apariția fotografiei digitale oferă oportunitatea deosebită de a continua acest demers de comunicare publică vizuală având ca suport o tehnică digitală ce transformă ansmblul de imagine și sunet generând adevărate spectacole”, spune Mircea Albu, președintele Asociației ArtImage, organizatorul evenimentului.
”Înaltul patronaj al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP) şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR) a conferit evenimentului prestigiu internaţional având ca rezultat o participare internaţională de excepţie, 28 de autori din 11 ţări au trimis în concurs 61 de lucrări. Aceste lucrări au fost selectate de către un juriu internaţional rămânând în etapa de jurizare finală 50 de lucrări care se vor confrunta din nou cu exigenţele juriului în 18 octombrie 2013 când se vor stabilii premianţii. Lucrările vor fi distinse cu medalii de aur, argint, bronz, FIAP şi AAFR pentru cele trei teme, liberă, tradiţii şi oraşul meu, iar autori cu cea mai valoroasă participare vor fi distinşi de către Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca cu Trofeul Gheorghe Maghiar şi Audia”, mai spune Mircea Albu.
Lucrările selectate şi cele premiate vor fi prezentate publicului într-un inedit spectacol, Gala Diaporamelor, Audia 2013. Festivitatea de premiere se va desfăşura în prezenţa membrilor juriului şi va fi însoţită de momente muzicale realizate de către Cvartetul Apassionata, Dana Gâdea vioara I, Adina Clim vioara II, Simina Trifescu violă, Elena Ghemeş violoncel , Formaţia Junetrip, voce Cristina Morar, instrumente Cristian Ciceu, interpreţii de muzică folk, Shari şi Cornel Olar, Liviu Bocăneală, folk. Spectatori vor avea ocazia să vadă lucrări din Anglia, Australia, Belgia, Franţa, Ungaria, Africa de Sud, Italia dar şi din România.