Clujul continuă să atragă investiții străine. Este vorba atât de companii multinaționale, cât și de investitori instituționali care cumpără acțiuni în start-up-uri lansate la Cluj. Potrivit unui studiu realizat de o companie internațională de consultanță, două treimi dintre oamenii de afaceri care au studiat piața clujeană au decis să investească în perioada următoare, mai ales în domenii precum IT-ul, comerțul, industria electronică sau imobiliare.
Zona Clujului este una dintre cele mai atractive pentru investitori. În acest an, au fost atrase investiții de sute de milioane de euro. O companie germană a investit în producția de componente pentru industria auto; domeniul logisticii a atras investiții belgiene și germane; în IT au investit olandezi, britanici, americani și canadieni; o companie suedeză a investit zeci de milioane de euro într-o fabrică de mobilă din Câmpia Turzii, iar exemplele ar putea continua. Investitorii străini vin la Cluj din mai multe motive, spune Leonard Horvath, cadru didactic al Universității Babeș-Bolyai.
Sume importante sunt investite în start-up-urile din domeniul tehnologic. De exemplu, zilele trecute, o companie care utilizează inteligența artificială pentru a prelucra date cu caracter medical a atras o investiție de un sfert de milion de euro. Însă există și start-up-uri care au atras investiții de milioane de euro fiecare. Totul depinde de gradul de maturitate al companiei, spune managerul clusterului Transilvania IT, Bianca Muntean.
În ultimii ani, companiile clujene au recurs tot mai des și la metoda de atrage capitaluri prin intermediul burselor. Așa ar fi o companie clujeană din domeniul producției de software, care a atras o finanțare de aproape 75 de milioane de lei după listarea ei la bursa din București.