Din cauza datoriilor pe care le au către distribuitorii de medicamente, farmaciştii independenţi sunt nevoiţi să-şi vândă afacerea marilor lanţuri farmaceutice. Acestea, la rândul lor, pentru a nu lucra în pierdere, mută farmaciile în centrul oraşului, unde vânzările sunt mult mai mari. Şi aşa se ajunge în situaţia cartierului Someşeni din Cluj-Napoca, unde nu mai există nici o farmacie.Legea spune că într-o localitate poate exista maxim o farmacie la 3.500 de locuitori. În Cluj-Napoca este atins deja acest plafon, astfel că în anul 2010 nu se va mai da nicio nouă autorizaţie.
Pentru că nu mai au o altă soluţie de dezvoltare, marile lanţuri farmaceutice cumpară micile afaceri din cartierele periferice. Şi pentru că în acele zone vânzările sunt mici, mută sediul farmaciilor în centrul oraşului, fără a mai avea nevoie astfel de o nouă autorizaţie de înfiinţare.
Rezultatul este profit mai mare pentru farmacii şi dispariţia din zonele mărginaşe ale municipiului Cluj-Napoca a locurilor de unde oamenii să îşi cumpere medicamente.
Cartierul Someşeni este exemplul cel mai bun pentru această situaţie. A rămas fără nici o farmacie. Reprezentanţii lanţurilor mari de farmacii care au făcut cele mai multe achiziţii în ultimii ani la Cluj au refuzat să comenteze situaţia.
Aproape 20% dintre farmaciile independente clujene au fost preluate în ultimii doi de către acestea. Acum în municipiul Cluj-Napoca sunt 100 de farmacii, iar în tot judeţul 230.