Creșterea rapidă a prețurilor la materiale de construcții a dus la blocarea unor proiecte importante în comunitățile locale. Constructorii au oprit achizițiile de noi materiale, pentru că, în lipsa indexării prețurilor din contractele încheiate cu autoritățile publice, riscă să dea faliment. De asemenea, clujenii care doreau să își construiască locuințe s-au oprit, deoarece noile prețuri vor duce la o depășirea serioasă a bugetelor alocate.
Piața mondială este bulversată de creșterea rapidă a prețurilor materialelor de construcție. România a fost, la rândul ei, afectată. Constructorii nu mai pot onora contractele încheiate cu autoritățile publice, dacă prețurile stabilite prin licitație nu vor fi indexate. Prețurile materiilor prime au crescut atât de mult încât acești constructori riscă să dea faliment, spune fondatorul unei mari companii care importă materiale de construcție, Ionuț Coman, cel care conduce grupul OptGroup – Proiectura.
Creșterea prețurilor i-a descurajat și pe clujenii care plănuiau să își construiască o locuință nouă ori să și-o modernizeze pe cea existentă.
O altă consecință a acestui fenomen este creșterea prețurilor construcțiilor existente. Deja, Clujul era cea mai scumpă piață imobiliară din România. Dacă înainte de criza materialelor de construcție, un metru pătrat de apartament era pus în vânzare la peste 1.800 de euro, acum vânzătorii cer cel puțin 2.000 de euro pentru un metru pătrat construit.