Cine va fi înlocuitorul lui Vasile Blaga?


Cariera politică a lui Vasile Blaga s-a încheiat. Sau, cel puţin, rolul său de preşedinte al PDL. Încă liderul principalului partid de Opoziţie a cules ceea ce a semănat.Demisia lui Vasile Blaga nu este decât o chestiune de zile, dacă nu se ore. Preşedintele PDL a pierdut nu doar alegerile parlamentare, ci şi colegiul în care a candidat. Este vorba de cea mai usturătoare înfrângere a PDL din istorie. PDL a dispărut parlamentar din 20 de judeţe – o jumătate de ţară! – plus din Bucureşti. Iar Vasile Blaga, alături de prietenul său, Adriean Videanu, sunt principalii răspunzători pentru dispariţia PDL din Bucureşti, oraş care era principala redută a acestei formaţiuni politice, în perioada în care ea era condusă de Traian Băsescu. Vasile Blaga a pierdut lamentabil în faţa lui Sorin Oprescu în 2008, iar acest lucru a însemnat începutul sfârşitului pentru PDL în Bucureşti. Tot Vasile Blaga a reuşit să piardă şi alegerile interne din PDL în 2010. Iar apoi, el a continuat să piardă pe linie, de la şefia Senatului, la alegerile locale, unde a fost şef de campanie al PDL, iar acum alegerile parlamentare. În acest moment, el nu are o altă soluţie decât retragerea.

La rândul său, Mihai Răzvan Ungureanu ar trebui să facă un pas înapoi. După ce a pierdut mandatul de premier – probabil că alianţa dreptei ar fi reuşit un scor mai bun dacă ea organiza alegerile din acest an – MRU a făcut cea mai proastă mişcare politică. În loc să îşi transforme Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta într-o platformă de genul Alianţei Civice din anii 1990, el şi-a cumpărat un partid de buzunar, Forţa Civică. Astfel, în loc să intre în PDL şi să lupte alături de cei care l-au pus prim-ministru, el a ales să canibalizeze electoratul democrat-liberalilor. Ar fi o măsură de igienă politică dacă şi MRU ar face un pas înapoi. La fel cum ar trebui să plece şi omul – ştampilă. L-am numit aici pe Aurelian Pavelescu, liderul ficţiunii juridice numite PNŢCD. Şi asta pentru că adevăraţii ţărănişti se află cu totul în altă parte decât în partidul condus de Pavelescu.

Este incredibil faptul că liderii celor trei partide din ARD nu au ştiut să capitalizeze imaginea unuia dintre puţinii învingători din PDL, Emil Boc. Fostul premier a reuşit să câştige alegerile locale de la Cluj într-un mediu incredibil de ostil. Apoi, presat de Vasile Blaga şi de susţinătorii săi, Emil Boc a ales să demisioneze. Acum, el are datoria să încerce să ajute reconstrucţia PDL, în condiţiile în care Clujul este cea mai importantă redută a acestei formaţiuni.

Întrebarea cea mai importantă acum este cine va conduce PDL. Poate că o soluţie ar fi reîntoarcerea la premisele de la Convenţia Naţională a PDL din 2010. Atunci, au existat iniţial trei echipe care doreau să concureze pentru şefia partidului. Prima a fost reprezentată de Emil Boc, cea de-a doua de Vasile Blaga, iar cea de-a treia de echipa formată din Monica Macovei, Cristian Preda şi Traian Ungureanu. În cele din urmă, echipa Macovei – Preda – Ungureanu s-a alăturat echiăei lui Emil Boc, care a câştigat alegerile interne. Ar fi interesant dacă, acum, destinele PDL ar fi preluate de echipa Macovei – Preda – Ungureanu, sprijinită de Emil Boc. Primarul Clujului a dovedit că este un om loial, care ştie să întoarcă sprijinul celor care l-au susţinut în momentele grele. Iar Monica Macovei a fost singura figură centrală a PDL care a venit la Cluj să îl sprijine pe Emil Boc la alegerile locale şi care a revenit şi la alegerile parlamentare. Cei trei, Monica Macovei, Cristian Preda şi Traian Ungureanu pot aduce o nouă imagine PDL. Mai mult, ei sunt suficient de bătăioşi încât să transforme firavele poziţii pe care le mai păstrează PDL în adevărate redute. Mai mult, ei ar putea conduce rebranding-ul PDL, care trebuie să renunţe total la trecutul său socialist, inclusiv la sigla pe care este reprezentat trandafirul, şi să îşi asume total destinul de principal partid popular.

Related posts

Leave a Comment