Cum ora de sosire a trenului la destinaţie nu se respecta aproape niciodată, oficialii CFR Călători au găsit o soluţie pentru întârzieri, „oficializându-le” prin includerea lor în Mersul TrenurilorDe sâmbătă, trenurile nu vor mai avea întârzieri. Cel puţin pe hârtie, pentru că ele au fost incluse în noul Mers al Trenurilor, prin lungirea oficială a timpului de parcurs până la destinaţie.
În unele cazuri, diferenţa de timp în care acelaşi tren străbate aceeaşi distanţă înainte şi după ora 24,00 a zilei de 11 decembrie este şi de o oră şi jumătate. Este vorba de trenul accelerat Iaşi – Timişoara, care va străbate cei 815 km în 17 ore şi două minute, în loc de 15 ore şi 32 de minute, cum se întâmplă în prezent.
În ceea ce priveşte acceleratul Bucureşti – Satu Mare (782 km), timpul de parcurs va creşte cu o oră, ajungând la 14 ore şi 59 de minute. O întârziere „oficială” de 33 de minute va înregistra şi trenul Intercity Bucureşti-Arad (626 km în 10 ore şi 40 de minute).
Oficialii Ministerului Transporturilor recunosc situaţia. „Am mărit timpul de parcurs la trenurile care, statistic, au demonstrat că înregistrează întârzieri în fiecare zi. Am avut reclamaţii de la oameni care veneau din ţară şi aveau programare la ambasade, de exemplu. Astfel, omul va şti exact când ajunge la destinaţie”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Popa. El a precizat că întârzierile sunt cauzate de starea proastă a infrastructurii.
Mai puţine accelerate şi rapide, mai multe personale
Într-adevăr, ultimele statistici oficiale ale ministerului relevă o realitate îngrijorătoare: din totalul reţelei, de 20.385 km, 5.148 (38%) sunt scadenţi la reparaţii capitale, în aceeaşi situaţie aflându-se 10.998 dintre cele 18.170 de poduri şi podeţe, adică 60,53%. Un număr de 209 poduri şi podeţe necesită refacere integrală, de la zero.
Numărul punctelor periculoase a ajuns la 1.054, dintre care 119 sunt situate pe magistrale şi linii principale, iar cel al restricţiilor de viteză la 373. Întreţinerea căilor ferate necesită anual minimum 250 milioane de euro, în condiţiile în care alocaţiile bugetare nu depăşesc 20 de milioane. Anul acesta, tot bugetul companiei de infrastructură CFR SA este de 250 milioane de euro, în care intră şi investiţii, şi salarii, şi plata furnizorilor de utilităţi.
În noul Mers al Trenurilor sunt prevăzute 1.728 de garnituri zilnic, în creştere faţă de numărul actual, de 1.624. Ca structură, numărul trenurilor de rang superior (accelerate, rapide şi intercity) se reduce de la 324 la 253, în timp ce se majorează de la 1.282 la 1.336 numărul personalelor.
De asemenea, CFR introduce şi 33 de trenuri sezoniere şi alte 36 care vor circula cu ordin special, adică în perioadele în care se constată o cerere sporită pe anumite relaţii.
Din cauza lipsei de solicitări, au fost anulate şi şase trenuri internaţionale, iar altele (cum ar fi vagonul de Munchen) vor fi menţinute în circulaţie doar vara şi în perioada sărbătorilor de iarnă.