Cetatea Aiudului atrage tot mai mulți turiști

Aiudul atrage tot mai mulți turiști străini, dornici să admire fortificația care domină centrul vechi al orașului. De asemenea, ei sunt atrași și de faimoasele vinuri locale, printre care se numără și vinul din podgoria Ciumbrud, de la marginea Aiudului, licoarea preferată a lui Mihai Viteazul.Numărul turiștilor care vizitează orașul Aiud a crescut de la an la an. Principalul obiectiv turistic este cetatea medievală. Fortificația a fost ridicată în secolul al XIII-lea, de către sașii colonizați pe Valea Mureșului. Cetatea are o suprafață de 3.500 de metri pătrați și include biserica reformată și biserica lutherană din oraș. O parte a turnurilor și bastioanelor cetății a fost deja renovată, iar renovarea ei va pune cetatea în adevărata ei lumină.

Aiudul este ușor de promovat deoarece este considerat un frate mai mic al orașului alsacian Strasbourg, locul unde se află sediul Parlamentului European, spune istoricul Paul Scrobotă. ”Aiudul este cunoscut în limba maghiară sub numele de Nagyenyed, iar în limba germană, sub numele de Strassburg am Mieresch”, a spus Paul Scrobotă.

Turiștii care vin în Aiud pot vizita muzeul orașului, amenajat în castelul Bethlen, dar și renumitele crame medievale, unde sunt depozitate faimoasele vinuri de pe Valea Mureșului. Aiudul este singurul loc din lume unde este produs vinul Plebanos. De asemenea, turiștii mai pot vizita în oraș și Râpa Robilor, locul unde au fost îngropate victimele terorii comuniste, foștii deținuți politici uciși în Penitenciarul de maximă securitate din oraș.

Related posts

Leave a Comment