
Cel mai longeviv primar din România își serbează azi ziua numelui. Primarul comunei Apahida, Ionel Fărcaș, își va petrece ziua onomastică alături de familie.
El este cel mai longeviv primar din România. Ionel Fărcaș conduce destinele comunității locale din Apahida de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. El a devenit primar în anul 1957, când Guvernul României era condus de Ion Gheorghe Maurer. ”În opinia mea, secretul longevităţii se bazează pe capacitatea de înţelegere a sistemului administrativ. De-a lungul timpului, am înţeles că administraţia este un sistem complex, în care interacţionează diverse elemente: resurse, procese şi rezultate menite a veni în sprijinul comunităţii”, declara primarul Ionel Fărcaș pentru ziarul local ”Apahida zi de zi”.
”Chiar dacă sunt şi politician, politica aproape că nu mă interesează. Sunt multe lucruri legate de activitatea noastră care nu au nimic în comun cu politica. E nevoie ca munca pe care o desfăşurăm să se centreze pe nevoile cetăţeanului care ne-a conferit legitimitate, iar nevoile lui trebuie să transceadă intereselor generate de culoarea politică. Eu – fiind fiu de ţăran – am încercat în întreaga mea activitate, să dau agriculturii locul pe care îl merită în viaţa satului, convins fiind că prosperitatea ţăranului în aceasta se află. A fi agricultor nu înseamnă neapărat a scormoni pământul şi a avea – în ceea ce priveşte confortul – un standard inferior orăşenilor. Nu! A fi agricultor, înseamnă a practica o meserie ca oricare alta, în condiţii de eficienţă şi eficacitate, menită a-ţi aduce prosperitatea atât ţie, cât şi celor care se bucură de roadele muncii tale. Cu tristeţe am constatat că după ‘89, agricultura a fost fărâmiţată şi distrusă. Problema cu care ne confruntam atunci era cea a infrastructurii. În Apahida, precum şi în celelalte sate ale comunei, infrastructura – şi prin aceasta înţeleg tot ceea ce ţine de un trai similar celui de la oraş – avea multe carenţe: lipsă de şcoli, de case de cultură, dispensare, biblioteci, utilităţi şi, în special, reţeaua de drumuri care asigura conexiunea între satele comunei, precum şi între cetăţenii acesteia şi administraţia locală. O problemă stringentă a fost alimentarea cu apă, gaze şi curent electric. Toate acestea în 1957 erau inexistente. A fost nevoie de multă muncă şi multă chibzuinţă, pentru a le putea realiza. Multe din nevoile pe care le-a avut comuna, le-am soluţionat prin forţe şi cu fonduri proprii. Aşa am rezolvat problema şcolii, a căminului cultural, a electrificării etc”, a spus primarul Ionel Fărcaș.