Preşedinţii Consiliilor Judeţene, vizaţi direct de proiectul reorganizării teritoriale propus de Guvern, cataloghează pretextul invocat de Emil Boc privind absorţia fondurilor europene drept o „minciună gogonată”.Marea unire a judeţelor din România plănuită de premierul Emil Boc încinge spiritele în PDL şi irită opoziţia deopotrivă. Baronii locali portocalii se tem că vor rămâne fără funcţii şi putere din 2012, dacă proiectul Guvernului va intra în vigoare înainte de alegerile locale de la anul, în timp ce USL crede că democrat-liberalii vor redesa harta ţării în funcţie de fiefurile de partid.
„Dacă lucrurile rămân aşa, va fi o porcărie. Doar câţiva privilegiaţi din preajma lui Boc vor avea acces la fonduri şi la putere. Spre exemplu, Moldova va fi controlată în întregime de Flutur (n.red- Gheorghe, şeful CJ Suceava), iar regiunea de sud de Robera (n.red-Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor). Noi, restul nu mai prindem nimic”, a declarat pentru REALITATEA.NET, sub protecţia anonimatului, un preşedinte de Consiliu Judeţean de la PDL.
Oficial însă, baronii portocalii sunt mai rezervaţi
„Eu n-am văzut încă nici un proiect. Cine zice că sunt 8 sau 14 regiuni ? Cred că orice reorganizare teritorială trebuie făcută strict în interesul românilor, nu al unor politicieni”; ne-a declarat Florin Popescu (PDL), preşedintele CJ Dâmboviţa. Întrbat ce va face totuşi dacă va rămâne fără post la care să candideze, Popescu spune: „Eu am avut carieră politică şi înainte să fiu preşedinte de Consiliu Judeţean”.
Oprişan: „Mă fac senator sau primar”
O poziţie similară are şi Marian Oprişan (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea. „Eu am făcut din politică o meserie. Nu am nici cea mai mică problemă să fiu senator, deputat sau să candidez la primăria Focşani”, a declarat Oprişan pentru REALITATEA.NET.
În opinia sa, proiectul Guvernului nu are nici o şansă să devină realitate întrucât reorganizarea teritorială „nu se face după ureche, ci în urma unui studiu de impact, unei anlize socio-economice, unei simulări”.
Totodată acesta consideră că pretextul absorţiei de fonduri europene, folosit de Emil Boc, este complet fals: „80% dintre fondurile europene sunt pentru proiecte aflate în gestionarea Guvernului. Numai 20% sunt pentru dezvoltare regională şi sunt executate de agenţiile de dezvoltare regională, iar astea au cel mai bun grad de absorţie. E o minciună gogonată ce zice Emil Boc. Păi ce mă împiedică pe mine să mă asociez cu Consiliile Judeţene Brăila, Constanţa Galaţi ca să fac un drum din bani europeni care să traverseze toate judeţele astea ? Nimic. Am mai făcut-o şi o mai facem. Eu nu am auzit nici un oficial european că nu ne mai dau bani dacă nu redesenăm harta”.
Mai mult, Oprişan e de părere că în noua formă administrativă, se va repeta istoria din timpul comunismului. „Când judeţele erau raioane şi România era împărţită în regiuni, s-a furat pe rupte. Ăia din capitalăa regiunii sugeau de bani fără jenă raioanele. Asta se va întâmpla şi acum. O să se fure ca-n codru”, conchide preşedintele CJ Vrancea. O altă temere a opoziţiei este legată de modul în care vor fi desenate viitoarele regiuni. Concret, liderii USL cred că PDL va încerca să includă fiefurile controlate în prezent în regiuni mai mari pentru a-şi maximiza şansele în viitoarele alegeri locale.
Nici udemeriştilor nu le prea surâde ideea împărţirii României în opt regiuni, în condiţiile în care proiectul UDMR depus în Parlament face referire la 14-16 superjudeţe. Uniunea urmăreşte astfel crearea Ţinutului Secuiesc prin unirea judeţelor cu populaţie majoritar maghiară.