O tradiție veche de câteva secole este respectată toamnă de toamnă în Transilvania. Este vorba de fiertul pălincii. Există zone precum Maramureșul, Bistrița-Năsăud, Bihor ori Sălajul care concurează în fiecare an pentru cea mai bună pălincă de prune. Însă în Ardeal, la mare preț sunt ținute și pălincile din cireșe ori din caise.Cei care cunosc tainele pălincii spun că aceasta trebuie fiartă de două ori, iar pălincarii trebuie să nu fie lacomi, astfel încât să lase să se scurgă bine primele cantități de băutură, pentru că acestea conțin, de regulă, alcool metilic, care este dăunător.
De asemenea, cazanele adevărate de pălincă trebuie să fie confecționate din fier, nu din cupru, cu toate că ultimele s-au înmulțit în ultimii ani în satele Transilvaniei, pentru că sunt mai ușor de confecționat.
Important este și faptul că pălincăriile trebuie să fie situate lângă o sursă de apă, folosită pentru răcirea aburului de alcool, care este condensat în băutura preferată a ardelenilor.
În Transilvania, băutura are diferite denumiri regionale. În Nord, oamenii o numesc horincă, pentru că după ce o consumă, oamenii au chef de horit, adică de cântat. În Vest și în apropierea Secuimii, sub influența maghiarilor, oamenii îi spun pălincă, iar în Centru și în Sud, sub influența oltenilor și muntenilor, băutura se numește țuică, cu toate că este mult mai tare decât țuica fabricată la sud de Carpați.
Cea mai bună pălincă are o tărie alcoolică de 50 de grade, iar experții spun că este cu atât mai bună cu cât este mai veche.
Cei care consumă această băutură tradițională trebuie să știe că are o savoare aparte dacă este ținută minim o jumătate de oră în congelator, înainte de a fi servită.