Cardinalul Angelo Scola, una dintre cele mai puternice voci în apărarea românilor din Italia

Biserica Catolică din Italia ia apărarea emigranților români. Una dintre cele mai puternice și mai influente voci favorabile românilor este cea a cardinalului Angelo Scola, care a fost unul dintre favoriții ultimelor două conclavuri pentru alegerea Papei. Cardinalul Angelo Scola este arhiepiscop și mitropolit de Milano, este cap al ritului ambrozian al Bisericii Catolice și, totodată, conducătorul celei mai mari dieceze catolice din lume. El a devenit ieri Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.Biserica are datoria să se implice în rezolvarea problemelor emigranților care ajung în Italia, iar Biserica Catolică nu a ezitat să se implice și să îi ajute pe români. Această implicare a fost necesară în contextul în care italienii nu au știut să gestioneze corect problemele create de valul migraționist cu care s-au confruntat, pentru că, în cazul Italiei este un fenomen relativ nou, crede cardinalul arhiepiscop de Milano, Eminența Sa, Angelo Scola.

În ultima perioadă, lucrurile s-au schimbat în bine, iar în Italia sunt tot mai rare cazurile în care delictele unor indivizi se transformă într-o imagine proastă a poporului român, spune cardinalul Angelo Scola.

Cardinalul arhiepiscop de Milano a fost unul dintre primii lideri italieni care și-a făcut auzită vocea în apărarea românilor. Eminența Sa, Angelo Scola, a oferit ajutor comunităților de ortodocși români și basarabeni, dar și catolicilor români din Italia. El a numit chiar preoți catolici români în mai multe parohii din arhidieceza sa, iar atitudinea comunităților italiene păstorite de clericii români s-a schimbat rapid în sens pozitiv. Cardinalul Angelo Scola conduce cea mai mare dieceză catolică din lume, cu peste cinci milioane de credincioși. El cunoaște foarte bine Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, deoarece este și membru al Congregației pentru Bisericile Orientale de la Vatican. Angelo Scola s-a remarcat ca promotor al dialogului ecumenic încă din perioada în care era rector al Universității Pontificale Lateran, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din lume, apoi în calitate de patriarh catolic al Veneției.

Related posts

Leave a Comment