Curtea de Apel Bucureşti a emis, pe 2 aprilie, la cererea Parchetului de pe lângă această instanţă, un mandat de urmărire internaţională pentru Mohamad Munaf, condamnat definitiv în 2008 la 10 ani de închisoare pentru terorism în legătură cu răpirea jurnaliştilor din Irak.Cererea a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti pe 1 aprilie, iar judecătorii au admis-o pe 2 aprilie. Procedura este una secretă, care se judecă în cameră de consiliu, fără citarea părţilor, în prezenţa procurorului.
Potrivit legii, mandatul de urmărire internaţională este emis de instanţa de executare a pedepsei la care a fost condamnat Munaf. Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, pe 24 aprilie 2008, pe Mohammad Munaf la 10 de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi timp de 5 ani după executarea pedepsei, precum şi la plata a 2.000.000 de euro daune morale jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion.
Instanţa l-a mai obligat şi la plata a 100.000 lei cheltuieli judiciare către stat. De asemenea, magistraţii au respins cererea de expulzare a lui Mohammad Munaf de pe teritoriul statului român după executarea pedepsei.
Omar Hayssam şi Mohammad Munaf (în lipsă) au fost trimişi în judecată, în 17 octombrie 2005, pentru acte de terorism prevăzute în Legea 535/2004. Potrivit procurorilor, cei doi au aranjat cu o grupare teroristă din Bagdad răpirea jurnaliştilor români Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Eduard Ovidiu Ohanesian.
În martie 2005, cei trei jurnalişti au plecat în Bagdad pentru a realiza o serie de reportaje despre noua administraţie irakiană. Deplasarea a fost finanţată de controversatul om de afaceri sirian Omar Hayssam, iar prietenul acestuia, Mohammad Munaf le-a fost ghid jurnaliştilor români. Criza ostaticilor din Irak a luat sfârşit pe 22 mai 2005, când cei trei jurnalişti au ajuns în ţară.
Curtea de Apel Bucureşti a decis pe 13 iunie 2008 condamnarea lui Omar Hayssam la 20 de ani de închisoare în baza Legii privind prevenirea şi combaterea terorismului, raportat la articolul 189 Cod Penal privind lipsirea de libertate a unei persoane şi la 10 ani interzicerea unor drepturi.
Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de instanţa Tribunalului Penal de la Bagdad. Curtea Irakiană de Casaţie a anulat sentinţa de condamnare la moarte pronunţată în 2006 de un tribunal irakian împotriva lui Mohammad Munaf, a anunţat pe 1 martie 2008, avocatul său american, Joseph Margulies, într-un e-mail trimis agenţiei Associated Press. Instanţa superioară irakiană a luat această decizie motivând că din documentele curţii de primă instanţă nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români, la Bagdad, în 2005. Procurorul irakian a fost de acord cu decizia Curţii de Casaţie, a precizat avocatul Margulies în e-mailul trimis Associated Press.
Munaf, care are cetăţenie americană din anul 2000, s-a aflat în custodia forţelor americane din mai 2005. În 2006 un tribunal irakian l-a condamnat la moarte, într-un proces controversat, pe motiv că a ajutat la răpirea celor trei ziarişti români, în 2005, la Bagdad.
Mohammad Munaf le-a servit ca ghid în Irak jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion, care au fost ţinuţi ostatici 55 de zile în 2005. La eliberarea lor, bănuindu-l de complicitate cu răpitorii, armata americană l-a arestat.