“Bună ţară, rea croială”

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, doreşte în jurul său oameni normali care să îi aducă informaţii din România reală.
În virtutea acestui deziderat, Sebastian Vlădescu l-a cooptat întâi pe omul de radio Andrei Gheorghe în echipa sa, acesta urmând să conducă Departamentul de Comunicare, iar apoi pe Dan Bittman liderul trupei Holograf, a cărui însărcinare este, potrivit ministrului, de a “încerca să găsească soluţia de a discuta cu cetăţeanul”. Motivându-şi “alegerile” ministrul a spus: “Sper să fie o încercare reuşită.” Probabil, pe baza “informaţiilor din România reală” culese prin “oamenii normali din jurul său” (ceilalţi or fi cu toţii anormali?) Vlădescu intenţionează să inventeze noi taxe şi impozite, pe care să ni le comunice, pe care să ni le cânte prin consilierii săi şi să ne încânte cu abilităţile sale de a aduce bani la buget.
Aşadar suntem tot la capitolul încercări. Din păcate cei supuşi încercărilor de tot soiul, suntem noi, cetăţenii, umilii plătitori de taxe şi impozite, sfătuiţi de aleşii noştri să “strângem cureaua”, “să strângem din dinţi” şi – probabil – în primăvară, să strângem verdeţuri pentru o alimentaţie raţională şi sănătoasă, de pe câmpurile patriei rămase în paragină.

Faptul că domnul Vlădescu doreşte informaţii din România reală, este o dovadă în plus – de parcă mai era nevoie! – că este rupt de realitatea românească, la fel ca foarte mulţi politicieni, care ştiu totul, dar numai la nivel teoretic. “Teoria ca teoria, da’ practica ne omoară”!
Nu era necesar ca ministrul să-şi “angajeze” oameni care să-i furnizeze informaţile necesare. Putea să şi le culeagă singur. Trebuia doar să-şi propună propună să încerce să trăiască o săptămână, asemeni unui simplu cetăţean care se “bucură” zilnic de “binefacerile” izvorâte din “procesul de modernizare a României”. În această situaţie, ar fi înţeles că imperativă nu e “nevoia de comunicare cu cetăţeanul care să fie mai puţin tehnică”, ci nevoile sociale care trebuie soluţionate.

Tuturor acestor “aleşi”ai noştri, tuturor acestor “inventatori” de “trai bun”, le dedic piesa lui Victor Socaciu, intitulată “Cântec pentru mama lor”, din care reproduc doar primele două versuri: “Buna ţară, rea croială / Mama ei de randuială!”

Related posts

Leave a Comment