Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut lui Mircea Geoană, preşedintele Senatului, şi Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, să devanseze dezbaterea şi votarea moţiunii. Votarea moţiunii PSD în plenul Parlamentului fusese programată pentru marţi, 15 iunie.Traian Băsescu a menţionat că moţiunea de cenzură trebuie dezbătută şi votată în termen de trei zile de la data la care a fost citită în Parlament. Conform Articolului 113 din Constituţia României, „Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”. Acelaşi termen este prevăzut şi de regulamentul Camerei Deputaţilor.
„Cu privire la modul de calcul al termenelor pe zile prevăzute de textele constituţionale, Curtea Constituţională s-a pronunţat în jurisprudenţa sa (Decizia nr. 233 din 10 decembrie 1999 sau Decizia nr. 89 din 26 ianuarie 2010) stabilind că „sunt termene care privesc desfăşurarea raporturilor constituţionale dintre autorităţile publice şi, prin urmare, în măsura în care nu se prevede altfel în mod expres, nu se calculează pe zile libere”. În dreptul public, termenele se calculează „…pe zile calendaristice, în sensul că se include în termen şi ziua în care el începe să curgă şi ziua când se împlineşte…”, scrie Traian Băsescu.
Moţiunea de cenzură iniţiată de Alianţa PSD + PC a fost citită miercuri în Parlament de către senatorul PSD Dan Şova.
„Moţiunea de cenzură are ca scop blocarea genocidului social pe care tăierea pensiilor şi a salariilor îl va produce”, se arată la începutul moţiunii de cenzură a PSD.
În textul documentului, parlamentarii social-democraţi mai spun că puterea executivă se află, mai nou, doar la Cotroceni şi îl acuză pe premierul Emil Boc că „a oferit pe tavă preşedintelui României Guvernul pe care îl conduce, reuşind să-l şteargă din paginile Constituţiei, de la capitolul Putere executivă (…) În răstimpul de când au fost instalate la putere, toate ediţiile Guvernului Boc s-au legitimat doar în faţa preşedintelui Băsescu şi în favoarea acestuia, şi nu cum este normal şi constituţional, în faţa Parlamentului şi pentru interesele celor pe care ar trebui să-i reprezinte: milioanele de cetăţeni români”.
PSD-ul lansează şi un apel către toţi parlamentarii: „Cetăţenii români nu sunt iobagii dumneavoastră! Nu ne regăsim în mentalitatea de slugă pe care o afişaţi în faţa domnului Băsescu(…) Cei care nu vor vota această moţiune trebuie să îşi asume, fiecare în parte, responsabilitatea pentru dezastrul pe care îl vor produce în România”.