
Aproximativ 2.000 de muncitori de la Autostrada Transilvania ar urma să fie concediaţi de constructorul american, Bechtel. Muncitorii cu pricina au contracte de muncă pe durată determinată, care expiră la finalul acestui an.Apoi, timp de câteva luni, până când vremea va permite reluarea lucrărilor la autostradă, muncitorii cu pricina ar urma să stea în şomaj. Însă directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj, Daniel Don, a spus că va refuza să preia dosarele muncitorilor concediaţi de Bechtel. El spune că aceşti muncitori, pe durata iernii, ar trebui să beneficieze de o formă specială de protecţie socială, stabilită încă din anul 1997. Este vorba de Casa Socială a Constructorilor.
Această Casă Socială a Constructorilor administrează un buget alimentat din contribuţiile firmelor şi angajaţilor din domeniul construcţiilor. Apoi, cu ajutorul acestor bani, muncitorii primesc, în sezonul de iarnă, când frigul blochează lucrările din domeniul construcţiilor, câte 75 la sută din salarii. Daniel Don a declarat că are informaţii că Bechtel nu a contribuit la bugetul Casei Sociale a Constructorilor, cu speranţa că protecţia socială a muncitorilor va rămâne în seama statului român.
De asemenea, Daniel Don a declarat că va sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă şi va cere verificarea actelor Bechtel. În opinia şefului Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, Bechtel nu ar fi avut dreptul să încheie cele 2.000 de contracte pe durată determinată, ci doar pe durată nedeterminată. Reprezentanţii Bechtel nu au comentat această situaţie.