În acest weekend, e posibil să se fi ajuns la punctul de cotitură în ce priveşte criza ucraineană. El se numeşte Slaviansk, unde armata ucraineană a reuşit să preia controlul după trei luni, relatează RFI România.Înălţarea steagului ucrainean în Slaviansk şi Kramatorsk nu a fost doar un moment-cheie în bătălia continuă contra insurgenţei proruse, dar şi un succes neaşteptat. Seria de victorii militare de săptămâna trecută a Kievului nu a putut fi verificată până acum din surse independente. Dar sâmbătă dimineaţa, insurgenţii au abandonat brusc două dintre cele mai importante baze de operaţiuni şi simbol al dominaţiei lor în estul Ucrainei, adică Slaviansk şi Kramatorsk. Întrebarea la care nimeni nu poate răspunde în acest moment este dacă acesta este punctul de cotitură al conflictului. Aşa pare însă.
Chiar dacă a fost, aşa cum explică ei, „o retragere tactică”, cuvântul de ordine e tocmai „retragere”. Pentru prima dată, sunt în regres, în timp ce forţele guvernului înaintează. Şi ce e încă şi mai important, motivele invocate pentru retragere contează: rebelii au explicat că au fost pur şi simplu depăşiţi numeric şi mai slab înarmaţi decât forţele de la Kiev. Poziţia se poate schimba zilele următoare, odată cu regruparea proruşilor la Doneţk şi Lugansk, aşa că, după cum spunea preşedintele Petro Poroşenko, „nu e momentul să aprindem artificiile”.
AFP: Statele Unite cer interzicerea în avioane a aparaturii electronice descărcate
Ar fi vorba în primul rând de computere şi smartphone-uri descărcate, notează agenţia franceză.
Aparatele electronice descărcate sau care nu pot fi pornite de proprietari nu vor mai fi primite la bordul avioanelor cu destinaţia Statele Unite. Astea sunt indicaţiile venite ieri de la agenţia americană de transport aerian, TSA, care nu explică de la ce dată urmează să se aplice măsura. Autorităţile americane se tem că echipamente precum laptopuri, tablete, telefoane mobile ori alte aparate electronice ar putea fi folosite pentru introducerea de bombe la bordul avioanelor. Cei care nu vor putea să îşi pună în stare de funcţionare, la cerere, aparatele electronice, vor trebui să le lase pe aeroport şi vor face obiectul unui control suplimentar, insistă agenţia americană. Să reamintim că în ultimele lumi, experţii americani din cadrul luptei contra terorismului au tot avertizat că teroriştii urmează să adopte noi strategii prin care să scape de controalele din aeroporturi. Una din strategii ar fi fabricarea de explozibili nedetectabili. Măsura anunţată de TSA vine după ce miercuri secretarul american pentru Securitate Internă, Jeh Johnson, a anunţat o consolidare pe securităţii pe aeroporturile dinspre care există zboruri directe către Statele Unite. Vor fi verificate mult mai atent şi bagajele, vor fi scanaţi pantofii pasagerilor şi vor exista mai multe detectoare de reziduuri de explozibili.
Journal du Dimanche: o nouă lovitură pentru UMP
Auditul ce trebuie prezentat mâine în privinţa conturilor de partid estimează că datoria UMP e de 80 de milioane de euro. E în joc aşadar factura preşedinţiei lui Jean-François Copé.
Partidul e cheltuitor şi 24.000 de euro din suma totală este doar valoarea biletelor de avion pentru soţia lui Jean-François Copé, cel care a condus până pe 15 iunie UMP, principalul partid de opoziţie francez. Mai mult, pentru al doilea an consecutiv, comentează Journal du Dimanche, UMP nu poate să-şi achite scadenţele bancare. Conducerea partidului a decis împreună cu băncile că va exista o păsuire, în fapt un fel de împrumut pentru a plăti dobânzile pentru împrumutul de dinainte…
Printre descoperirile auditorilor: stilul de viaţă „generos” al familiei Copé. Calculele arată că biletele de avion pentru liderul de partid au costat 27.000 de euro, cele pentru soţia sa, Nadia – 24.000. O altă surpriză a auditorilor a fost cea privind salariile anumitor membri de partid. Dacă Eric Cesari, director general al UMP, primeşte 12.500 de euro luna brut, un simplu colaborator al lui Brice Hortefeux ia 8.500 de euro brut. În fine, acum se poate spune cu exactitate şi care a fost preţul exact al luptei dintre Jean-François Copé şi François Fillon, pentru şefia partidului: aproape un milion de euro!
The Guardian: O nouă afacere riscă să tensioneze relaţiile dintre SUA şi Germania
Berlinul a cerut Americii răspunsuri după arestarea unui bărbat bănuit că ar fi agent dublu. Cazul ar putea întinde şi mai mult nervii după ce anul trecut s-a aflat că NSA monitoriza telefonul cancelarului Angela Merkel.
Guvernul german a cerut explicaţii de la Washington după ce serviciile americane au arestat săptămâna trecută un cetăţean german, suspectat că ar fi dublu agent. Dezvăluirea a venit chiar de la ministrul german al Apărării, într-un interviu publicat azi în „Bild”. Casa Albă şi Departamentul de Stat au refuzat deocamdată să comenteze pe marginea arestării angajatului serviciului de informaţii externe al Germaniei, BND. Acesta ar fi recunoscut că a transmis documente unei persoane de contact din Statele Unite, potrivit unor surse politice şi din serviciile de informaţii americane.
Thomas de Maizière, unul dintre miniştrii – aliaţi ai Angelei Merkel, a numit cazul unui „extrem de grav” care trebuie investigat până la capăt. Ambasadorul american a fost convocat vineri la cererea Berlinului, pentru a da explicaţii, iar şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a explicat ieri că este în interesul Washingtonului să ajute la „clarificarea cât mai rapidă a faptelor”.