Concursul organizat de Asociația Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 pentru realizarea unui sistem integrat de comunicare în orașul Cluj-Napoca s-a încheiat cu un eșec. Nici unul dintre cele 11 proiecte depuse de echipele participante nu a fost considerat suficient de bun pentru a fi premiat. În schimb, trei proiecte au primit mențiuni, iar juriul a recomandat formarea unor echipe multidisciplinare care să găsească o soluție pentru această problemă.
Noul sistem integrat de comunicare din Cluj-Napoca ar trebui să reprezinte în același timp un simbol al orașului, un totem care să marcheze intrările în Cluj, dar și un sistem care să permită comunicarea culturală în interiorul comunității. La concursul care viza găsirea unei soluții pentru această problemă s-au prezentat 11 echipe de arhitecți. Însă juriul a considerat că nici un proiect nu a fost suficient de bun pentru a fi premiat. Totuși, trei proiecte au primit mențiuni. Unul dintre ele sugera o poartă, altul presupunea realizarea unor siluete umane, iar celălalt amintea de un turn de cetate. Proiectele au fost realizate de N2 Achitecture Office, de Ester Peter și Alexandru Fleșeriu și de Ciprian Șimon.
Toate aceste idei pot fi dezvoltate într-un proiect mult mai profund, spune arhitectul Ionel Vitoc, membru al juriului. O echipă multidisciplinară ar putea să găsească o soluție mult mai completă la problema comunicării integrate în oraș, spune președintele filialei clujene a Ordinului Arhitecților din România, Șerban Țigănaș, care a sugerat că aceste echipe ar putea să includă antropologi, sociologi, artiști plastici și chiar jurnaliști.
Noul sistem de comunicare ar urma să servească atât pentru comunicarea culturală din cadrul proiectului Cluj – Capitală Europeană a Tineretului în 2015, cât pentru demersurile care vizează candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.