Unda de poluare din Ungaria a ajuns în România, dar nu afectează calitatea apelor Dunării, anunţă Compania Naţională Apele Române. Ph-ul are valoarea de 7,73, în condiţiile în care valoarea maximă admisă este 8,5.”În urma prelucrării rezultatelor analizelor de laborator, inclusiv cele de la ora 9.00 din data de 12 octombrie, poziţia oficială a specialiştilor Administraţiei Naţionale Apele Române este că unda de poluare a ajuns în tronsonul românesc la Dunării, fără a afecta calitatea apelor Dunării”, a anunţat marţi instituţia, citată de Mediafax.
Potrivit specialiştilor ANAR, calitatea apei este monitorizată prin analize şi măsurători făcute din patru în patru ore. Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, a fost de 5.800 de metri cubi pe secundă, iar PH-ul are valoarea de 7,73, limita maximă fiind admisă fiind de 8,5.
La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Opt persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragediei.