„Apel către lichele”: Intelectualii români protestează împotriva taxării suplimentare a drepturilor de autor


Operele culturale, artistice, ştiinţifice şi info-educaţionale unicat trebuie să fie taxate numai de talent, stil şi educaţie, nu şi de statul român, susţin Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana şi alţi peste 100 de scriitori, jurnalişti, regizori, oameni de muzică şi artişti plastici, într-o scrisoare adresată „troglodiţilor” de la guvernare.Zeci de oameni de cultură, printre care Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu şi Victor Ioan Frunză, au semnat o scrisoare de protest faţă de impunerea contribuţiile pentru asigurările sociale de stat (CAS) pe drepturile de autor, adresată premierului, preşedintelui României, Avocatului Poporului şi Curţii Constituţionale.
„Impunerea CAS pe drepturile de autor, în dispreţul Constituţiei României şi a unor legi naţionale şi internaţionale care apără proprietatea intelectuală, ne obligă pe noi, semnatarii acestei scrisori de protest, creatori şi deţinători de drepturi de autor, să protestăm cu fermitate şi să cerem Guvernului României ori Curţii Constituţionale să corijeze o decizie neconstituţională şi care îi va face pe cei mai mulţi dintre deţinătorii de drepturi de autor să trăiască la limita de jos a subzistenţe”, se arată în scrisoarea de protest.
Scriitorul Mircea Cărtărescu a luat atitudine faţă de aplicarea CAS şi în cazul drepturilor de autor nu doar în scrisoarea comună de protest, ci şi într-un editorial publicat în „Evenimentul Zilei”, în care îi cataloghează pe guvernanţi drept nişte „troglodiţi”. „După ce guvernul Boc, pierzându-şi complet capul în vâltoarea evenimentelor, a înlocuit o măsură inumană şi criminală (impozitarea pensiilor) cu alta, poate mai devastatoare (sporirea TVA), iată că a mai găsit un mijloc de a stoarce bani din piatră seacă”, a precizat scriitorul, referindu-se la supraimpozitarea drepturilor de autor. Victimele colaterale ale acestei măsuri vor fi oamenii de cultură şi artă din toate domeniile, scriitorii şi muzicienii, actorii şi artiştii plastici, sculptorii şi cineaştii, atrage atenţia Mircea Cărtărescu.
„Odinioară poeţilor, pictorilor şi muzicienilor li se ridicau statui. Azi ei sunt bătaia de joc a plebei mizerabile hrănite cu junk food de televiziuni”, conchide scriitorul într-un ton amar.
În scrisoarea de protest se mai precizează că semnatarii vor folosi, pentru rezolvarea cererii lor, toate formulele legale de protest, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional.
„Guvernul României nu trebuie să pună niciodată biruri sociale pe creaţie, pentru că rezultatele acesteia nu sunt produse de serie, sunt produse unicat!, chiar şi atunci când un jurnalist ori un scriitor scrie un text critic la adresa guvernării sau a clasei politice. Talentul, harul şi travaliul interior al fiecăruia dintre creatori nu sunt mediate nici de Fisc, nici de cei de la putere, ci numai şi numai de Bunul Dumnezeu. Noi realizăm opere culturale, artistice, ştiinţifice şi info-educaţionale unicat, taxate numai de talent, stil şi educaţie. În al doisprezecelea ceas, opriţi exodul de creiere din România şi sărăcirea celor care apără prin operele lor unice identitatea culturală şi spirituală a României!”, se mai arată în scrisoare.
Protestul a fost iniţiat de scriitorul Dan Mircea Cipariu (preşedintele Secţiei Poezie a Uniunii Scriitorilor din România), scriitoarea Cornelia Maria Savu (redactor revista „Cultura”) şi artistul vizual Mihai Zgondoiu.
Scrisoarea a fost semnată până vineri de peste 100 de scriitori, jurnalişti, actori, regizori, oameni de muzică şi artişti plastici, printre aceştia numărându-se Maria Răducanu, Ion Barbu, Mike Godoroja, Bedros Horasangian, Simona Sora Constantinescu, Dan Silviu Boerescu şi Clara Vodă. Documentul va fi completat cu semnături până duminică, urmând ca apoi să fie trimis spre premierul Emil Boc, preşedintele Traian Băsescu, Avocatul Poporului şi Curţea Constituţională.

Related posts

Leave a Comment