Angajaţii din cinci primării clujene, obligaţi să restituie sporurile primite ilegal

Cinci primari din judeţul Cluj continuă să acorde sporuri salariaţilor în ciuda avertismentului că vor trebui să dea banii înapoi. Agenţia de Prestaţii Sociale a făcut un control şi a descoperit că 85 de instituţii publice au dat ilegal spor de stabilitate şi de dispozitiv. 80 au acceptat să le scoată de pe statele de plată. Restul susţin că banii sunt încasaţi legal, în baza contractului colectiv de muncă.Agenţia pentru Prestaţii Sociale a verificat aproape 500 de instituţii publice dacă respectă Legea 330, a salarizării unitare a bugetarilor. 85 de consilii locale şi şcoli din judeţul Cluj au fost prinse în ilegalitate.
Sporul de dispozitiv, în valoare de 25 la sută din salariul de încadrare, se acorda din 2003 personalului aflat în permanenţă la dispoziţia şefului instituţiei.
Cel de stabilitate era o recompensă pentru dascălii care au împlinit 10 ani în acelaşi loc de muncă. Directorii de şcoală au înţeles argumentele inspectorilor şi au eliminat sporul. Însă primarii invocă contractul colectiv de muncă.
Angajatii Primariei Apahida, din judeţul Cluj, susţin că fără sporul de dispozitiv, veniturile s-ar reduce considerabil. Un funcţinar public ar câştiga între 800 şi 900 de lei, iar un muncitor la gospodăria comunală în jur de 600.
Reprezentanţii Agenţiei pentru Prestaţii Sociale au înaintat dosarele celor 5 primării, din judeţul Cluj, la Curtea de Conturi. Toţi banii acordaţi ilegal vor trebui daţi înapoi.

Related posts

Leave a Comment