Nivelul taxelor și impozitelor locale din Cluj-Napoca a provocat un intens schimb de replici între președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta și primarul din Cluj-Napoca, fostul premier Emil Boc. La prima vedere, miza ar fi creșterea cu 16 la sută al impozitelor și taxelor locale. Însă, la nivel simbolic, miza este mult mai mare, pentru că acest conflict a adus prima înfrângere politică pentru Victor Ponta în anul 2013. Mai mult, victoria lui Emil Boc arată că el este adevăratul lider al Opoziției, chiar dacă, formal, nu mai deține nici un post de conducere în PDL, în contextul în care actualul președinte al principalului partid de Opoziție, Vasile Blaga, încă nu a îndrăznit să deranjeze Guvernul cu vreun gest, după ce a intrat în Parlament pe ușa din dos, la redistribuirea mandatelor și dintr-un colegiu câștigat de USL cu mai mult de jumătate din voturi.Întreaga dispută legată de taxele și impozitele locale a pornit după ce, în toamnă, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice a apărut un proiect de hotărâre referitor la mărirea taxelor și impozitelor locale cu 16 la sută. Este vorba de o prevedere din Codul Fiscal, care se referă la indexarea contribuțiilor la bugetele locale cu rata inflației din ultimii trei ani. A izbucnit un scandal, iar reprezentanții Guvernului au promis că nu vor fi mărite taxele și impozitele locale, dacă autoritățile locale doresc acest lucru.
Fostul premier, primarul Clujului, Emil Boc, a reacționat imediat. El a anunțat că, la Cluj-Napoca, nu vor crește taxele și impozitele locale. În luna decembrie, el a convocat Consiliul Local, care a adoptat o hotărâre oficială în acest sens.
În data de 24 decembrie, adică în Ajunul Crăciunului, Guvernul a trimis la Administrația Prezidențială o lege referitoare la abilitarea Executivului de a emite ordonanțe de urgență în perioada vacanței parlamentare. Președintele Traian Băsescu avea la dispoziție un interval de 20 de zile, în care putea semna decretul referitor la promulgarea legii, care duce la intrarea ei în vigoare, sau putea retrimite această lege la Parlament pentru reexaminare. Traian Băsescu a semnat decretul de promulgare în data de 3 ianuarie. Potrivit unui comunicat oficial al Administrației Prezidențiale, președintele României l-a încunoștiințat oficial pe premier despre acest lucru.
În data de 27 decembrie, Guvernul Ponta a adoptat hotărârea referitoare la mărirea obligatorie a taxelor și impozitelor locale. Aceastăă hotărâre a venit ca o mănușă pentru mulți dintre primari, care au și făcut demersuri pentru a mări aceste contribuții fiscale. Însă nu și la Cluj. În data de 6 decembrie, primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că a suspendat încasarea taxelor și impozitelor locale, până la lămurirea situației, ca urmare a contradicțiilor dintre hotărârea de Consiliu Local și hotărârea de Guvern. El a adăugat că singura soluție ar fi adoptarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului, referitoare la modificarea Codului Fiscal, care să redea administrațiilor locale dreptul de a decide cuantumul contribuțiilor la bugetele orașelor ori comunelor.
Premierul Victor Ponta a afirmat că nu a putut promova, în ședința din 5 ianuarie, ordonanța de urgență cerută, deși textul ei era pregătit, pentru că Traian Băsescu nu ar fi semnat decretul de promulgare a legii prin care Guvernul poate emite ordonanțe de urgență. Mai mult, premierul s-a încurcat în explicații și a confundat ordonanța simplă cu ordonanța de urgență a Guvernului, deși există, din punct de vedere juridic, mari diferențe între cele două tipuri de acte normative.
Ulterior, a venit comunicatul Administrației Prezidențiale, care demontează afirmațiile lui Victor Ponta. Șeful Guvernului a dat înapoi și a încercat să arunce vina spre Emil Boc, despre care a spus că ar fi acționat anticonstituțional. Însă, în prezent, pisica moartă este în curtea Guvernului Ponta, care trebuie să adopte ordonanța de urgență care va reglementa sau nu situația.