Agenţia Spaţială Europeană îi învaţă pe profesorii de ştiinţe cum să predea cool

În ultimii ani, a renăscut interesul elevilor pentru ştiinţă. Însă ei nu sunt atât de interesaţi de maniera veche de a preda matematica, fizica sau biologia, ci de robotică, de astronomie sau de exobiologie. De aceea, Biroul European de Resurse pentru Educaţia Spaţială – ESERO România, în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană, Agenţia Spaţială Română şi Observatorul Astronomic Mărişel au organizat cursuri de formare pentru mai mult de 40 de cadre didactice din întreaga ţară, astfel încât profesorii să poată utiliza noi metode pentru a capta interesul tinerilor.

Cursurile de vară de la Mărişel au avut două module, adresate profesorilor, în funcţie de specializarea lor, a spus directorul ESERO România, Virgiliu Pop.

 

Multe dintre aplicaţiile practice au fost realizate la Observatorul Astronomic Mărişel. Acest observator, care se află într-o zonă izolată, este perfect pentru cercetarea ştiinţifică, deoarece nu suferă din cauza poluării luminoase sau electromagnetice, spune directorul observatorului, lectorul universitar Paul Dolea, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

 

Organizarea acestor cursuri şi prezenţa observatorului au dus la dezvoltarea turismului ştiinţific în Mărişel, afirmă preşedintele Asociaţiei Pelaghia, Viorel Pleşa, cel care a fondat şi pensiunea Popasul Iancului, acolo unde au fost organizate cursurile.

 

Profesorii participanţi la aceste cursuri au fost încântaţi, atât de temele propuse, cât şi de aplicaţiile implicate. Mărişelul este cunoscut în întreaga Europă, datorită observatorului astronomic, implicat atât în reţelele internaţionale de radioastronomie şi de monitorizare a sateliţilor, cât şi graţie participării la o reţea mondială de senzori care monitorizează activităţile vulcanice şi cele nucleare.

Related posts

Leave a Comment