După luni întregi de negocieri, tensiuni şi amânări, statele membre şi Parlamentul European au reuşit să ajungă la un acord pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene. Suma rămâne cea agreată în februarie, respectiv de 960 de miliarde de euro, dar modul în care sunt alocaţi banii pe capitole se va modifica.„Avem un acord al Consiliului European”, a anunţat preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy, la finalul negocierilor de azi-noapte. Acordul înseamnă deblocarea unor capitole de finanţare, inclusiv cheltuielile aprobate pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor. Suma totală pentru perioada 2014-2020 rămâne la 960 de miliarde de euro, aceeaşi aprobată la summitul din februarie (mai mică decât în precedentul exerciţiu bugetar, 2007-2013). În februarie însă, Marea Britanie a blocat negocierile, solicitând în schimbul votului pozitiv păstrarea scutirilor de care beneficiază. Londra se temea că noul mod de finanţare al Politicii agricole comune (PAC) va reduce uşor pragul, iar astfel suma deducerii britanice. Însă alte state, precum Franţa, erau îngrijorate că vor trebui să contribuie mai mult dacă Marea Britanie obţine ceea ce vrea.
Londra obţine ce a vrut
„Totul rămâne neschimbat în privinţa rabatului britanic”, a confirmat van Rompuy, care a adăugat că mai e nevoie doar de câteva „măsuri cu caracter tehnic”. Britanicii sunt şi ei mulţumiţi: „Am primit asigurările de care aveam nevoie”, a indicat pentru AFP o sursă guvernamentală britanică. Mai puţin mulţumiţi totuşi sunt oficialii de la Bruxelles: „este scandalos ca un summit european să fie încă o dată luat ostatic de David Cameron. Se scade suma alocată Politicii Agricole Comune, dar calculul rabatului britanic rămâne acelaşi”, a explicat o sursă europeană pentru agenţia franceză.
Acordul trebuie aprobat cu unanimitate de statele membre, ceea ce s-a întâmplat teoretic. Totuşi, pasul final este votul din Parlamentul European, unde e necesară majoritate calificată. În februarie, acordul nu a avut suficient sprijin pentru a trece de acest vot. Acum, deşi suma a rămas aceeaşi (ceea ce permite anumitor guverne să explice opiniei publice interne că s-au făcut tăieri în termeni reali faţă de precedentul buget multianual), structura bugetului a fost modificată, în aşa fel încât să fie mai flexibil, iar europarlamentarii să fie convinşi că se cheltuie pe cât posibil din acest buget. Mai exact, banii vor putea transferaţi de la un domeniu la altul şi, posibil, de la un an la celălalt, potrivit BBC. Din bugetul pe perioada 2007-2013, zeci de miliarde de euro nu au fost cheltuiţi, aşa că banii s-au întors către statele membre. Preşedintele Legislativului european, Martin Schulz, i-a îndemnat pe europarlamentari să sprijine acordul de această dată. Textul ar urma să fie adoptat în septembrie.