
Transilvania conservă o serie de tradiţii mai puţin cunoscute. Una dintre ele este cea a colindelor pascale.Aceste colinzi sunt suratele celor cântate de Crăciun. Tematica lor este, de asemenea, una religioasă. Însă există multe diferenţe între ele, spune preotul greco-catolic Mircea Marţian.
Astfel, colindele de Paşte au un caracter cultual mult mai pronunţat. Ele sunt cântate, sub forma unor pricesne, doar în biserică. În cadru liturgic, ele sunt intonate mai ales în momentul în care credincioşii se cuminecă cu Sfânta Euharistie. Linia lor melodică este inspirată de vechile cântece bizantice, influenţate de un puternic filon folcloric local.
De asemenea, colindele de Paşte nu sunt tot atât de vechi ca şi cele de Crăciun. Cel mai probabil, ele au apărut în secolul al XIX-lea. Iniţial, aceste colinde pascale erau nişte cântece cu caracter religios şi didactic. Ele au constituit reacţia bisericilor tradiţionale, catolică şi ortodoxă, la inovaţiile aduse de ardelenii care au început să se convertească la cultele protestante şi neoprotestante, pe care le-au cunoscut mai ales ca urmare a emigrărilor în Statele Unite ale Americii.
De asemenea, există şi alte diferenţe între colindele de Paşte şi cele de Crăciun. Dacă cele intonate la Naşterea Domnului au rolul de vesti venirea pe lume a Mântuitorului, colindele pascale au un caracter diferit. Există, astfel, colinde intonate în timpul Postului Mare şi care au rolul de a sublinia durerea pe care o provoacă patimile lui Isus Christos. Tot în această perioadă, preoţii celebrează slujba îmbrăcaţi în veşminte liturgice roşii, adică în culoarea care aminteşte de sângele Mântuitorului, care şi-a sacrifica viaţa pentru a răscumpăra păcatele oamenilor. Apoi, există şi colinde care sunt intonate în Săptămâna Luminată, spune preotul Mircea Marţian. Adică, în acea perioadă de şapte zile care urmează Paştelui, plină de bucuria Învierii. În mod normal, şi colindele pascale din această perioadă au un caracter diferit. La rândul lor, ele exprimă bucuria victoriei vieţii asupra morţii.