Scumpirile schimbă obiceiurile alimentare ale clujenilor

Scumpirile de alimente din ultimii ani au schimbat, într-o oarecare măsură, obiceiurile consumatorilor din Cluj. Ei cumpără aceleași cantități de mâncare, însă încearcă să găsească variante mai ieftine.

Piața alimentelor din Cluj este una mai aparte, pentru că locuitorii din Cluj-Napoca au venituri peste medie. Astfel, mulți dintre clujeni își permit să cumpere alimente mai scumpe, însă nu sunt dispuși să arunce cu banii pe fereastră. De aceea, scumpirile semnificative din ultimii ani au adus o schimbare a comportamentului de consum. Clujenii continuă să cumpere aceleași cantități de alimente, dar unii s-au orientat spre variante mai ieftine.

Astfel, în loc să cumpere unt irlandez, mulți dintre clujeni s-au reorientat spre untul produs pe plan local. De asemenea, în loc să cumpere carne de vită argentiniană, mulți clujeni s-au reorientat spre vita românească. La fel se întâmplă și în cazul vinurilor. O altă tendință este reorientarea spre piețele agroalimentare. Tot mai mulți clujeni preferă să cumpere fructe și legume produse în comunele din zonă, cum ar fi Apahida, Jucu, Mihai Viteazu sau Cornești în locul celor importate.

Cumpărătorii spun că preferă produsele locale din două motive. Primul este acela că ele au avantajul prospețimii. Cel de-al doilea avantaj este acela că banii plătiți rămân în economia locală. De asemenea, a crescut importanța lanțurilor locale de magazine, care promovează într-o mai mare măsură producătorii români de alimente decât cele deținute de corporațiile multinaționale. Uneori, pentru că nu au costuri mari de depozitare și de transport, producătorii locali pot oferi prețuri mai bune decât cele oferite de producătorii din străinătate, chiar dacă, în multe cazuri, corporațiile străine produc alimente la scară industrială și au reușit să își eficientizeze costurile. Alimentele locale au, însă, avantajul calității mai mari.

Related posts

Leave a Comment