Cum își acoperă deficitele de personal spitalele mici din județul Cluj

Spitalele din orașele și municipiile mai mici din județul Cluj se confruntă cu dificultatea de a angaja medici, asistente medicale sau infirmiere. Și aceasta pentru că mulți dintre absolvenții Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj sunt atrași de oferte de muncă în străinătate. Cei care rămân acasă preferă să lucreze în Cluj-Napoca, unde, în această perioadă, atât spitalele de stat, cât și cele private au făcut angajări serioase.

Pentru spitalele din Huedin, Dej, Gherla, Turda sau Câmpia Turzii, angajarea de medici și de asistente medicale cu o bună pregătire profesională reprezintă o adevărată provocare. Și aceasta pentru că foarte mulți absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Cluj primesc oferte de angajare din străinătate. Există spitale din Marea Britanie, Norvegia sau Elveția care oferă salarii de câteva mii de euro, în funcție de specializare. Apoi, există oferte din partea unor spitale sau clinici din Uniunea Europeană, mai ales din Franța sau din Germania. Medicii, asistentele medicale sau infirmierele care rămân în țară preferă să lucreze în Cluj-Napoca, în condițiile în care tinerii consideră că acest oraș le oferă o calitate mai bună a vieții, chiar dacă traiul în Cluj este mai scump decât în alte părți ale României.

În această perioadă, atât spitalele de stat, cât și cele private au făcut angajări masive. De exemplu, la finalul lunii februarie, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj a scos la concurs zeci de posturi. Printre acestea, s-au numărat 14 posturi de asistente medicale generaliste și 37 de posturi de îngrijitoare. Este vorba de cel mai mare spital din Transilvania, cu aproape 800 de paturi. Un alt mare spital, cel de Recuperare, a finalizat chiar în aceste zile concursurile pentru alte câteva zeci de posturi. De asemenea, au existat angajări făcute în spitale private. Unele dintre aceste posturi au fost ocupate de medici sau de asistente medicale care au muncit până acum în spitalele din orașele și municipiile din județ. Unii dintre candidați făceau naveta între Cluj-Napoca și orașele din județ pentru că angajarea la spitalele mai mici a fost pentru ei doar o perioadă de tranziție, iar tinerii medici și asistenți medicali nu au avut niciodată intenția de a se stabili definitiv în Turda sau Gherla. Așa că, în perioada următoare, cel mai probabil, vor urma noi angajări la spitalele de unde au plecat cei care se vor angaja în Cluj-Napoca.

Related posts

Leave a Comment