Crăciun feeric în Munții Apuseni

Pensiunile din Munții Apuseni se pregătesc pentru un Crăciun pe cinste, după ce, în ultimii ani, au existat restricții impuse de pandemie. Deja, primii oaspeți au și sosit în sate precum Mărișelul, Muntele Băișorii, Săvădisla sau Beliș.

În satele din Țara Moților, Crăciunul va fi sărbătorit ca pe vremuri. Proprietarii de pensiuni i-au și primit deja pe primii oaspeți. În satele din Munții Apuseni, localnici și turiști, deopotrivă, se pregătesc din punct de vedere spiritual, cu rugăciuni, spovezi și colinde, însă nu uită nici de masa de Crăciun. Preparatele tradiționale, de la brânza de oi păstrată în ciubere din lemn de brad, la toba de porc, cârnați sau sarmale, dar și cozonaci sau plăcinte moțești sunt pregătite pentru masa de Crăciun.

În satul Mărișel, turiștii au ocazia să învețe colinde aparte, păstrate din vechime. Chiar dacă linia melodică este cunoscută, versurile diferă de cele cântate în alte sate, spune etnologul Răzvan Roșu, originar chiar din Mărișel.

O altă tradiție aparte este reprezentată de Jocul Junilor. 12 tineri din Mărișel, conduși de un staroste și însoțiți de muzicanți, se strâng în curtea bisericii, apoi pornesc să colinde toate gospodăriile din sat pentru a duce vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului. Junii nu au voie să se odihnească până când nu au colindat și ultima gospodărie, adică vreme de trei zile și trei nopți. Această tradiție a intrat în patrimoniul UNESCO, sub numele de colind de ceată bărbătească.

Related posts

Leave a Comment