Un registru de înmormântări al comunității evreiești din cluj a fost scos la vânzare de o casă de licitații din New York. Registrul, care consemna cu precădere decese din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a dispărut în timpul Holocaustului. Reprezentanții comunității evreiești din Cluj au cerut și au obținut retragerea documentului de la vânzare. Acest registru este considerat drept un document esențial pentru reconstrucția identitară a comunității evreiești din Cluj, care a avut de suferit enorm de pe urma Holocaustului. Registrul ar putea fi revendicat în instanță de comunitatea evreiască.
Potrivit New York Times, registrul de înmormântări acoperă perioada 1836 – 1899. El aparținea comunității evreiești din Cluj, care avea peste 18.000 de membri și trei sinagogi, la debutul Celui de-al Doilea Război Mondial.
Comunitatea evreiască din Cluj a avut de suferit din cauza măsurilor discriminatorii tot mai dure adoptate de autoritățile maghiare. În anul 1944, 18.000 de evrei clujeni au fost îmbarcați în șase trenuri cu vagoane pentru vite și trimiși în lagărul morții de la Auschwitz – Birkenau. Proprietățile lor, precum și sinagogile au fost jefuite și devastate. În acea perioadă a dispărut, probabil, și registrul care a apărut la New York.
Puțini dintre evreii deportați au mai revenit acasă. Unii dintre ei au emigrat după instaurarea comunismului. Primul val de evrei a emigrat în perioada lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Al doilea val a emigrat în perioada lui Nicolae Ceaușescu, atunci când dictatorul comunist s-a dedat unui infam comerț cu oameni.
În prezent, comunitatea evreiască din Cluj mai are doar aproximativ 350 de membri și o singură sinagogă funcțională, cea de pe strada Horea.