Clujul pierde bătălia pentru parcurile logistice


Oraşul Cluj este pe cale să piardă bătălia regională pentru atragerea investitorilor. Motivul este reprezentat de chiriile prea mari cerute de proprietarii halelor industriale şi ale parcurilor logistice.În 2009, mai multe companii au decis să renunţe la spaţiile închiriate în Cluj, pentru că preţurile cerute erau prea mari. În general, ele s-au mutat în oraşele Sibiu şi Braşov, unde chiriile sunt mai mici, iar firmele pot găsi angajaţi aproximativ la fel de bine pregătiţi ca şi în Cluj. Însă, pentru viitor, cele mai mari pierderi ar putea fi în favoarea Budapestei.
Potrivit unei analize realizate recent de analiştii companiei imobiliare Grup de Lux, în Cluj-Napoca, în anul 2009, nici un proiect care viza construirea de hale industriale ori de parcuri logistice nu a fost finalizat. Motivul a fost reprezentat de criza economică. Însă, în Budapesta, investitorii au continuat proiectele logistice, ca să profite de scăderea preţurilor la terenuri şi la materialele de construcţii. Astfel, în zonele industriale din apropierea capitalei Ungariei, anul trecut, au fost date în folosinţă spaţii industriale şi logistice care însumează 180.000 de metri pătraţi. De asemenea, nivelul chiriilor în întreaga Europă Centrală şi de Est variază între 3,5 şi 5 euro pe metru pătrat, în condiţiile în care unii proprietari de hale noi din Cluj cer în continuare chirii de 7 euro pe metrul pătrat. Ei preferă să menţină preţurile ridicate, chiar dacă rămân cu halele goale. Preţurile din Cluj sunt competitive doar în sectorul halelor industriale vechi ori vechi şi renovate. Preţul de închiriere al acestora variază între 1,8 şi 4,5 euro pe metrul pătrat.
Drept urmare, doar halele de pe Calea Baciului şi parcul industrial Tetarom II sunt închiriate în proporţie de 100 la sută. Cele de pe platforma Clujana sunt închiriate în proporţie de 85 la sută, iar cele de pe platforma CUG sunt închiriate în proporţie de 30 la sută. Parcurile Tetarom I şi Tetarom III sunt închiriate în proporţie de circa 25 la sută. Specialiştii cred că singura stategie viabilă pe termen lung pentru proprietarii de spaţii logistice ar fi reducerea chiriilor.

Related posts

Leave a Comment