Semnele iesirii din criza? Marile companii internaţionale revin pe profit

Marea majoritate a companiilor internaţionale au revenit pe profit în ultimele trei luni ale anului trecut, alimentând astfel speranţele că economia mondială începe să se dezgheţe. La noi, primele semnale, spun specialiştii, se vor vedea abia la primăvară.Câteva zeci de mari companii internaţionale din toate domeniile de activitate şi-au prezentat recent rezultatele financiare pe anul 2009. Nota generală este una pozitivă. De la sectorul bancar, la IT&C şi HoReCa, rezultatele financiare sunt, în unele cazuri, cu adevărat spectaculoase.
În domeniul bancar, de exemplu, patru dintre cele mai mari bănci din Statele Unite au raportat rezultate bune în ultimul trimestru din 2009. Cel mai mare profit, de 5 miliarde de dolari, a fost anunţat de Goldman Sachs, performanţa datorându-se în principal câştigurilor din tranzacţionare şi reducerii compensaţiilor pentru angajaţi.

Morgan Stanley a anunţat un profit de 400 milioane de dolari, după pierderile de 10 miliarde de dolari din ultimul trimestru al lui 2008. JP Morgan Chase a adunat un câştig net de 3,3 miliarde dolari, iar Wells Fargo de 2,8 miliarde dolari.
Rezultatele, au declarat analiştii, ar fi fost şi mai bune dacă băncile nu ar fi fost forţate să înapoieze banii primiţi de la stat în contul ajutoarelor pentru salvarea sistemului bancar. De altfel, din cauza sumelor uriaşe pe care a trebuit să le înapoieze statului, Citigroup nu a reuşit să iasă încă la liman, anunţând pierderi de 7,6 miliarde dolari, în timp ce Bank of America a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari.

IT&C-ul pare să îşi revină cel mai repede
Dincolo de semnalele încurajatoare din sectorul bancar, alte domenii au marcat creşteri cu adevărat spectaculoase. Iar industria IT&C s-a situat în pole-position.
Microsoft a raportat un profit trimestrial mai mare cu 60%, de 6,7 miliarde de dolari, pe fondul lansării Windows 7.
Apple a înregistrat un profit în creştere cu 50% în primul trimestru fiscal, finalizat pe 26 decembrie 2009, până la 3,38 mld. dolari. La rândul său, Xerox, liderul pieţei imprimantelor digitale, a afişat un profit trimestrial peste aşteptări în al patrulea trimestru, de 180 milioane dolari, faţă de 1 milion de dolari în urmă cu un an.
Advanced Micro Devices (AMD) a înregistrat un profit net de 1,18 miliarde de dolari, după 13 trimestre în care a raportat pierderi.
La fel, AT&T, principalul operator de telecomunicaţii din Statele Unite, a afişat un profit de 3 miliarde de dolari pentru trimestrul al patrulea din 2009, în creştere cu 26% comparativ cu perioada similară din 2008, datorită creşterii numărului utilizatorilor de telefonie mobilă.
Kodak a revenit pe profit, la nivel global, ca urmare a tăierii costurilor, după pierderile de 918 mil. dolari din T4 2008. Toshiba a avut profit operaţional de 10,22 miliarde yeni (77,16 mil. euro), după o pierdere de 157,68 miliarde yeni (1,24 mld. euro) în ultimele trei luni ale anului 2008.
Nokia, cel mai mare producător de terminale mobile din lume, a înregistrat în trimestrul 4 din 2009 un profit în creştere cu 53% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 882 mil. euro, datorită vânzărilor în creştere pe segmentul smartphone-urilor.
Motorola a afişat un profit net de 142 milioane dolari, după pierderile de 3,66 miliarde dolari cu un an în urmă, iar Siemens a înregistrat în primul trimestru fiscal, octombrie-decembrie 2009, o creştere a profitului de 23%, până la 1,48 mld. euro, pe fondul reducerii costurilor, peste estimările analiştilor.
Samsung a revenit pe profit în perioada octombrie-decembrie 2009, după ce în acelaşi interval din 2008 a avut o pierdere de 14 mil. dolari. Sandisk a înregistrat în 2009 un profit net de 415 milioane dolari, comparativ cu pierderea de 1,98 miliarde dolari afişată în anul anterior.
Şi principalii jucători de pe Internet, precum Yahoo, eBay, Google sau Amazon, au raportat câştiguri în creştere.
Astfel, în ultimul trimestru din 2009, Amazon, cel mai mare retailer online din lume, a afişat un profit de 384 milioane dolari, după ce vânzările au crescut cu 42%, până la 9,52 miliarde dolari. Yahoo a revenit pe profit (253 mil. dolari), după pierderile de 303 mil. dolari din T4 2008.
Google a înregistrat o creştere de 17% a veniturilor în perioada octombrie-decembrie 2009, faţă de perioada similară a anului precedent, pe fondul creşterii câştigurilor din publicitate, scrie presa internaţională.
Iar estimările jucătorilor din industrie sunt extrem de optimiste. Spre exemplu, Amazon.com a anunţat că aşteaptă vânzări cu 43% mai mari pentru primul trimestru din 2010 comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Canon, cel mai mare producător de aparate foto din lume, estimează o creştere a profitului de 52% în acest an, până la 2,24 miliarde dolari, pe fondul creşterii cererii de camere foto şi imprimate odată cu ieşirea din recesiune.
La fel, eBay, detinatoarea celui mai mare portal de licitatii din lume, si-a revizuit in crestere estimarile pentru 2010, de la 8,8 miliarde la 9,1 miliarde dolari, dupa ce in trimestrul al patrulea din 2009, veniturile s-au apreciat cu 16%.

Ford, McDonald’s, Starbucks, sau cum să faci profit din criză
Printre firmele care au trecut cu bine de criză se află gigantul auto Ford, una dintre puţinele mari companii americane care nu a avut nevoie de ajutorul statului pentru a ieşi din recesiune. Reformele dure lansate de Ford s-au dovedit eficiente, dovadă că gigantul auto a încheiat anul 2009 cu un profit de 2,7 miliarde de dolari, după pierderile de 14,7 miliarde din 2008.
Şi Hyundai Motor, cel mai mare constructor auto din Coreea de Sud, a terminat anul pe profit, înregistrând un plus de 822 milioane dolari, de aproape patru ori mai mare decât cel obţinut în 2008.
La rândul său, gigantul auto german Porsche a anunţat rezultate pozitive în primul trimestru fiscal (august-octombrie 2009). Pe fondul lansării modelului Panamera în patru uşi, a cărui dezvoltare a costat 1 miliard de euro, compania a marcat o creştere de vânzări de 25%.
Un exemplu aparte de afacere imună la criză s-a dovedit a fi business-ul Mc Donald’s, cel mai mare lanţ de restaurante din lume, care a raportat, pentru trimestrul al patrulea din 2009, un profit net de 1,22 miliarde dolari, faţă de 985,3 milioane dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind astfel estimările analiştilor.
Pe plus s-a situat şi gigantul lanţ de cafenele Starbucks, care a înregistrat o creştere a profitului net trimestrial, finalizat în decembrie, de aproape patru ori, faţă de perioada similară din 2008, până la 241 mil. dolari.
Rezultate pozitive au marcat şi giganţii Colgate-Palmolive şi Procter&Gamble, principalii jucători din piaţa bunurilor de consum. Colgate-Palmolive a înregistrat un profit în creştere în cel de-al patrulea trimestru, până la 631 de milioane de dolari, pe fondul avansului vânzărilor şi creşterii preţurilor. Procter & Gamble a afişat un câştig de 4,6 miliarde de dolari, în al doilea trimestru fiscal.
În domeniul transporturilor, dintre companiile ce şi-au anunţat până acum rezultatele financiare, s-a remarcat Continental Airlines, a cincea linie aeriană din lume, care a înregistrat în al patrulea trimestru din 2009 un profit net peste aşteptări, de 85 milioane de dolari.
easyJet a înregistrat în primul trimestru fiscal, finalizat în decembrie, o creştere de 11% a veniturilor, faţă de perioada similară a anului precedent, până la 984 mil. dolari, iar CEO-ul companiei, Andy Harrison, a estimat o îmbunătăţire a câştigului, pentru întreg anul financiar, finalizat pe 30 septembrie.
La fel, Royal Caribbean Cruises, unul din cei mai importanţi operatori de croaziere din lume, a înregistrat o creştere de 120% a profitului net în ultimul trimestrul al anului trecut, până la 3,4 milioane dolari.
Bineînţeles, nu toate companiile au trecut pe plus în ultimele trei luni din 2009. Ericsson AB, General Electric sau Toyota, s-au situat pe lista firmelor care resimt încă din plin efectele crizei economice globale.
Toyota Motor a pierdut primul loc în topul constructorilor la nivel mondial în 2009, şi a anunţat vânzări în scădere cu 13% în 2009, comparativ cu rezultatele înregistrate în 2008. Harley-Davidson, cel mai mare producător de motociclete din Statele Unite, a raportat prima pierdere trimestrială din ultimii 16 ani, în contextul scăderii cererii pentru modelele premium, iar Delta Air Lines Inc., cea mai mare companie aeriană din lume, a înregistrat, în al patrulea trimestru din 2009, o pierdere de 225 milioane dolari, peste aşteptările analiştilor.
La capitolul exemplelor negative, am mai putea include, printre altele, General Electric, care a înregistrat un profit în scădere cu 19% în ultimul trimestru al anului trecut, până la 3,01 miliarde dolari, faţă de perioada similară a anului precedent. De asemenea, Ericsson AB, al doilea cel mai mare producător de reţele wireless, a raportat un profit de 43,4 milioane dolari, în scădere cu 92%.

Firmele româneşti încă resimt criza
În România, spre deosebire de Occident, firmele încă resimt din plin efectele crizei. Potrivit analiştilor, datele financiare ale principalilor jucători din economie vor confirma acest lucru. La fel cum criza a început să se simtă în economia românească cu câteva luni mai târziu decât în Occident, şi efectele pozitive vor veni abia în primăvară.
Până în prezent, dintre marile companii listate la bursă, doar Oltchim şi-a prezentat rezultatele. Combinatul chimic a anunţat pierderi de 209,8 milioane lei (49,5 milioane euro), în scădere însă cu 10% faţă de anul 2008. Cifra de afaceri a continuat să scadă, cu 44%, la 1,077 miliarde lei (254,2 milioane euro).
Şi Petrom a prezentat vineri unele date preliminare, anunţând o creştere de vânzări pe segmentul de gaze şi hidrocarburi, însă datele oficiale vor fi prezentate pe 25 februarie.
Potrivit calendarului publicat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), marţi vor fi date publicităţii rezultatele financiare ale VAE Apcarom, iar pe 5 februarie cele ale Socep. Pe 10 februarie îşi vor publica rezultatele aferente anului trecut Rompetrol Rafinare, iar pe 11februarie Altur, Electroputere, Rompetrol Well Services şi Teraplast.
O zi mai târziu vor fi date publicităţii rezultatele Sinteza Oradea, Transelectrica şi THR Marea Neagră, iar pe 15 februarie vom afla datele altor 10 societăţi printre care Prodplast, Zentiva, SIF Banat Crişana şi Antibiotice.
Pe 17 februarie vor fi publicate rezultatele pe 2009 ale Transgaz, pe 25 februarie cele ale OMV Petrom, iar pe 26 februarie vom afla datele financiare ale Erste Bank.
În total, pe BVB sunt aşteptate rezultatele financiare ale 44 de companii.
Autor: Adrian Negrescu
http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/semnele-iesirii-din-criza-marile-companii-internationale-revin-pe-profit-37833

Related posts

Leave a Comment