Constantin Brâncuşi şi-a început studiile în Oltenia, unde a făcut Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, apoi a mers la Bucureşti, unde a absolvit Şcoala de Bellearte din Bucureşti. A început să fie remarcat încă din timpul studenţiei, când sculpturile sale respectau canoanele artei clasice.
În anul 1903, a primit comanda bustului public al generalului şi medicului Carol Davila şi care este singurul monument public realizat de Constantin Brâncuşi. Banii încasaţi de sculptor au fost folosiţi pentru a-şi plăti o parte din drumul spre Paris. S-a oprit o vreme la Viena, unde a lucrat într-un atelier de decorator. În capitala imperială a avut ocazia să descopere sculptura egipteană.
În 1904, a ajuns la München, iar de acolo a plecat pe jos, prin Bavaria şi Elveţia, spre Franţa. Lângă Luneville, el s-a îmbolnăvit de o pneumonie gravă, care era să îl coste viaţa. A ajuns la Paris, în cele din urmă, unde a fost primit la Şcoala Superioară de Arte Frumoase. A refuzat să lucreze în atelierul lui Auguste Rodin, a cărui artă o aprecia. A început să expună în capitala franceză şi faima a început să îi crească treptat.
Constantin Brâncuşi a revenit de mai multe ori în România, inclusiv pentru a construi ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, unul dintre cele mai emoţionante omagii aduse eroilor din Primul Război Mondial. Însă după alungarea Regelui Mihai I şi după instaurarea comunismului, Constantin Brâncuşi a început să fie considerat drept un inamic al noului regim dictatorial.
Citiţi mai multe pe rfi.ro.