”Aflat în incinta Satului Regal, chiar la intrarea principală pe Domeniul Regal Săvârşin, Magazinul de Suveniruri este o clădire care a servit, înainte de anul 1943, drept atelier electric al proprietăţii. Casa a fost construită în două etape, o parte în jurul anilor 1850, iar alta la începutul secolului XX, adăugată clădirii originale.
În anul 2001, când Regele Mihai s-a întors la Săvârşin, atelierul electric era una dintre cele mai avariate clădiri de pe domeniu. Cu toate acestea, în interior au fost găsite câteva piese din mobilierul atelierului electric iniţial, bancuri de lucru, dulapuri, mese pentru strung şi lucru cu uneltele, rafturi. Aceste piese de mobilier au fost imediat, în anul 2001, restaurate şi alcătuiesc astăzi mobilierul sufrageriei de iarnă din castel.
Au trebuit să treacă şaisprezece ani de la întoarcerea Familiei Regale la Săvârşin pentru a veni ziua inaugurării clădirii. Acest lucru s-a întâmplat în Ziua de Sfânta Maria, anul trecut (15 august 2017).
Restaurarea Magazinului de Suveniruri a beneficiat de coordonarea directă a Majestăţii Sale Margareta şi a Principelui Radu şi a fost făcută utilizând doar materiale naturale: piatră, cărămidă, ţigle din secolul al XIX-lea, lemn, fier, cupru, alamă, var şi nisip.
Echipa de lucru a fost formată din localnici, cea mai mare parte chiar săvârşineni, alături de arădeni, timişoreni şi hunedoreni. Au contribuit mult la reuşita construcţiei Ştefan Ion, Mircea Ştefan, Ion Ignat, alături de câţiva localnici care s-au alăturat echipei pe perioada verii. O echipă de meşteri de la Lugoj s-a alăturat celor din Săvârşin. Directorul Casei Majestăţii Sale, Ion Tucă, intendentul castelului, Sebastian Brînzaş, consilierul regal Radu Ghină, meşterul ebenist Remus Beleiu de la Arad, cu generosul sprijin personal al dlui Aurel Vlaicu, au reuşit să ducă la bun sfârşit un proiect minuţios şi cu valoare de exemplu pentru comunitatea locală şi societatea românească, în ansamblu.
Clădirea este una dintre cele mai vechi de pe domeniu (doar Grajdul Mic şi Micul Pavilion sunt mai “bătrâne”, ele datează din 1780) şi este una dintre cele mai frumoase, mai originale şi mai elegante părţi ale patrimoniului construit al domeniului. O altă particularitate a clădirii este că posedă ferestre spre toate punctele cardinale.
Acolo unde a fost posibil, a fost păstrat materialul original (unele bârne din tavan, o parte a podelei acoperită cu dale de ceramică, ţigle şi cărămizi. Există în depozit o serie de unelte şi piese rămase de la atelierul electric. Ele vor fi restaurate şi aşezate la locul lor, în magazin, în chip de expoziţie.
Magazinul va fi deschis publicului odată cu Satul Regal, Muzeul Regal al Automobilului, Casa Ceaiului şi Atelierul Auto al Regelui Mihai. Sperăm ca acest lucru să fie posibil primăvara viitoare. Biroul de Presă al Majestăţii Sale va anunţa din vreme acest eveniment.
Casa Ceaiului nu a fost încă restaurată şi va fi una dintre cele mai complexe realizări de pe tot cuprinsul Satului Regal. Ea este, de asemenea, ultima clădire care a mai rămas de restaurat, înainte de deschiderea Satului Regal la public. Cea mai mare clădire din ansamblul Satului Regal este Casa Musafirilor, inaugurată de Regele Mihai şi de Regina Ana în august 2014.
Magazinul de Suveniruri va pune la dispoziţia vizitatorilor produse alimentare realizate la castel din legume şi fructe culese din grădină (gem, dulceaţă, zacuscă, siropuri, jeleuri de fructe), cărţi şi discuri cu teme regale, mici obiecte de îmbrăcăminte, obiecte de argint, lemn, porţelan şi cristal, suveniruri de diverse feluri, săpunuri şi produse de baie, toate realizate de Furnizorii Familiei Regale. Lor li se vor alătura lucrări de pictură, grafică, ilustrate, calendare şi papetărie”, anunţă RomaniaRegala.ro, preluat de UPNews.ro.