După ce a anunţat un plan de disponibilizare a 100.000 de bugetari, Ministrul de Finanţe loveşte şi în sectorul privat. 200.000 de falimente ale microîntreprindelor se prefigurează a fi închise în acest an. Nu este o exagerare ci efectul noului mod de taxare care va fi aplicat pentru microîntraprinderi. Acestea nu vor mai avea posibilitatea să opteze pentru impozitul de 3% din venituri, ci vor plăti, ca orice firmă, fie 16% din profit, fie impozitul minim.Statul nu mai ţine cont de mărimea firmelor şi din ianuarie a desfiinţat impozitarea diferenţiată. Microîntreprinderile sunt taxate din acest an cu o cotă de 16% pe profit, fără a mai putea opta pentru vechiul impozit de 3% din venituri. Decizia a fost luată de majoritatea din parlament, care a respins, la dezbaterea bugetului, un amendament al liberalilor, prin care se cerea prelungirea acestei facilităţi pentru IMM-uri.
Măsura afectează cele peste 400.000 de microîntreprinderi înregistrate în România, firme cu până la nouă angajaţi. Jumătate dintre acestea, adică aproximativ 200.000 de mici întreprinderi ar putea da faliment, preconizându-se faptul că nu vor putea face faţă noului sistem de impozitare. Asta după ce anul trecut impozitul forfetar a dus deja la închiderea altor 120.000 de firme.
Impozitul pe profit, plătit anticipat
Mai mult, potrivit Ziarul Financiar, toate companiile din România vor plăti un impozit pe profit anticipat, calculat pe baza profitului obţinut în anul anterior, pe sistemul folosit până acum în cazul instituţiilor bancare.
Dacă se are în vedere şi preconizata schimbare a legislaţiei în privinţa drepturilor de autor, se poate spune că noul Guvern Boc nu mai sprijină în nici un fel firmele şi sectorul privat, în încercarea disperată de a aduce bani la un buget golit de cheltuielile din anul electoral 2009. Asta în condiţiile în care concedierea a 100.000 de bugetari ar fi trebuit susţinută de sprijinirea mediului privat, tocmai pentru ca aceştia să nu intre în şomaj şi să aibă posibilitatea să se angajeze în altă parte.
În plus, preconizata taxă de bogăţie de 0,5% va determina toţi marii afacerişti să îşi mute afacerile din România, în condiţiile în care aici plătesc cele mai mari sume la stat. Oricum, pe viitor o soluţie pentru a scăpa de dările exagerate ale statului va fi înregistrarea firmelor în ţările vecine, cu o legislaţie mai permisivă. Practic, este posibil să se întâlnească aceeşi situaţie ca la înmatricularea maşinilor, unde mulţi şoferi preferă Bulgaria.
În încercarea de a găsi o soluţie pentru micii întreprinzători, senatorii Dan Voiculescu, Mircea Geoană, Ion Toma şi Viorel Arcaş au iniţiat un proiect de lege prin care acestea ar urma să fie scutite de la plata impozitului pe venit timp de trei ani. Legea se adresează microîntreprinderilor care urmează să se înfiinţeze sau care funcţionează de cel mult doi ani.
Semnatarii susţin că scutirea de la plata impozitelor încurajează în primul rând mediul privat şi nu dezechilibrează bugetul. Proiectul de lege se află în prezent la Comisia pentru buget din Camera Deputaţilor.
Pompele funebre şi centrele de fitness, printre activităţile vizate de forfetar
Hotelurile, restaurantele, centrele de fitness şi pompele funebre, se numără printre domeniile de activitate pentru care s-ar putea aplica impozitul forfetar. Decizia ar putea fi luată potrivit unei liste care cuprinde 26 de servicii prestate populaţiei.
Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, să regândească impozitul forfetar care se aplică firmelor. Acesta trebuie reorientat şi restrâns doar spre acele domenii unde evaziunea fiscală nu poate fi altfel combătută.
Astfel, potrivit unor surse, hotelierii, proprietarii de campinguri şi tabere nu vor scăpa de impozitul forfetar. De asemenea, sunt cuprinse în noua listă restaurantele, activităţile de alimentaţie în sistem catering, barurile, agenţiile turistice şi firmele care asigură servicii de rezevare şi asistenţă turistică.
Lista continuă cu centrele de fitness, bâlciurile şi parcurile de distracţii. Urmeză apoi depanatorii: de calculatoare, echipamente de comunicaţii sau obiecte de uz gospodăresc.
Sunt în continuare vizaţi de impozitul forfetar cizmarii şi croitorii. Bijutierii şi ceasornicarii nu vor scăpa nici ei de acest sistem de impozitare. La fel, spălătoriile, curăţătoriile chimice şi saloanele de înfrumuseţare.
ACTIVITĂŢI VIZATE DE IMPOZITUL FORFETAR
– hoteluri şi alte facilităţi de cazare
– parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere
– restaurante, firme de catering, baruri
– agenţii turistice şi tur-operatori
– centre de fitness
– parcuri de distracţii
– firme de reparaţii a calculatoarelor sau a aparatelor de uz casnic
– centre de reparaţii a încălţămintei şi a articolelor din piele, a mobilei, a ceasurilor şi a bijuteriilor
– servicii de spălare şi curăţare a articolelor textile şi a produselor din blană
– centre de coafură, înfrumuseţare, întreţinere corporală
– firme de pompe funebre