Pelerinajul Moaştelor Sfântului Anton de Padova, în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

În zilele de 18, 20 şi 21 mai 2018, moaştele Sfântului Anton de Padova vor fi aduse din nou, după 14 ani, în Eparhia de Cluj-Gherla, în contextul Pelerinajului mai amplu în România, care se desfăşoară în perioada 7 mai – 13 iunie 2018 (vedeţi aici).

Relicvariul este adus din Padova, Italia, locul în care s-a aflat Sfântul Anton în ultima parte a vieţii sale, la propunerea Provinciei Franciscane „Sf. Iosif” a Fraţilor Minori Conventuali din România şi a redacţiei revistei Mesagerul Sfântului Anton, cu aprobarea Conferinţei Episcopilor Catolici din România. 

 

În Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Moaştele Sfântului Anton vor putea fi venerate în trei parohii: vineri 18 mai, de dimineaţă, moaştele vor fi aduse în biserica protopopială „Sf. Iosif” din Gherla, unde, de la ora 10.00 va fi celebrată Sfânta Liturghie în prezenţa relicvariului; În aceeaşi zi după prânz, relicvariul va fi transportat în biserica protopopială „Sf. Gheorghe” din Sângeorz-Băi, unde, de la ora 18.00, va fi celebrată Sfânta Liturghie.

 

În continuare, duminică 20 mai 2018în jurul orei 16.00, relicvarul va fi primit în Catedrala episcopală „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, unde, de la ora 18.00, va fi celebrată Sfânta Liturghie. Aici, moaştele Sfântului Anton vor putea fi venerate până seara târziu de către cei care doresc să-i ceară puternica mijlocire.

 

Luni, 21 mai 2018 – Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena, în prezenţa moaştelor Sfântului Anton, în catedrala episcopală clujeană se va celebra Sfânta Liturghie de la ora 8.30, apoi Sfânta Liturghie (care va fi celebrată de Episcopul eparhial de Cluj-Gherla) de la ora 10.30, după care credincioşii vor putea venera moaştele. La ora 15.00, relicvariul va fi dus în procesiune la biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

 

Pelerinajul cu relicva Sfântului Anton se desfăşoară sub motto-ul „Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul şi mijlocitorul familiei creştine”. Există trei premise de bază: 1. – spre binecuvântarea Centenarului Marii Uniri, (Sfântul Anton este un Sfânt al Unităţii, venerat de credincioşi de diferite religii, din întreaga lume); 2. – cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la editarea revistei OFM Conv., „Mesagerul Sfântului Anton” în limba română, şi, după cum specifică şi mottoul, 3. Sfântul Anton invocat ca şi ocrotitor al familiei creştine.

 

Întregul program oferă credincioşilor întâlnirea, în mod spiritual, cu Sfântul Anton, cel numit de Papa Leon al XIII-lea „Sfântul lumii întregi”. Aşezând în faţa Tronului lui Dumnezeu rugăciunile ce-i sunt încredinţate, Sfântul Anton mijloceşte acea „ploaie de haruri” ce i-a însoţit trecerea printre oameni, atât în timpul vieţii pământeşti, cât şi după moarte, în continuarea minunatei lucrări de slujire a Domnului spre mântuirea sufletelor.

 

Sfântul Anton s-a născut la 15 august 1195, la Lisabona, în Portugalia, în 1210 s-a călugărit în rândul augustinienilor, apoi, în 1220 l-a urmat pe Sfântul Francisc, devenind franciscan cu numele simplu de  fratele Anton. A fost înzestrat cu harul predicării, predicând neobosit, şi, încă din timpul vieţii mijlocind multe minuni celor aflaţi în nevoie. S-a mutat la cer la 13 iunie 1231 lângă Padova, Italia. La scurt timp, în 30 mai 1232, Papa Grigore IX l-a proclamat sfânt. Mai târziu, în 1946, Biserica l-a proclamat, pentru strălucirea doctrinei sale, „Doctor al Bisericii Universale”.

Sfântul Anton este cunoscut mai ales prin grija faţă de cei săraci şi nedreptăţiţi. Până azi se păstrează în biserici obiceiul binecuvântării „pâinii săracilor”. Faima sfinţeniei sale, care s-a răspândit încă din timpul vieţii sfântului, în timp, a crescut şi mai mult, şi, în prezent, credincioşi din întreaga lume, de orice confesiune, se roagă şi cer cu încredere puternica mijlocire a Sfântului Minunilor, Anton de Padova.   

·       Despre relicvele sfântului Anton de Padova

Organizatorii pelerinajului au anunţat: „Relicvele sfântului Anton de Padova, care se află în România şi care sunt duse în lumea întreagă în pelerinaj, sunt două. Ambele au fost extrase din mormântul Sfântului din Padova, la 6 ianuarie 1981, când Altarul – Mormânt care păstrează trupul Sfântului, a fost deschis. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a autorizat această deschidere în vederea recunoaşterii rămăşiţelor pământeşti ale Sfântului. Recunoaşterea precedentă, petrecută în prezenţa sfântului Bonaventura, pe atunci ministru general al Ordinului, a avut loc în anul 1263.

 

După recunoaşterea din 1981, toate oasele Sfântului au fost reaşezate în mormânt, cu excepţia unei anumite părţi din massa corporis, adică din masa musculară mumificată a trupului lui Anton de Padova, care a fost reţinută în afara sicriului pentru confecţionarea unor relicvarii ce sunt oferite venerării credincioşilor răspândiţi în lumea întreagă.

 

În România sunt aduse două relicvarii. Unul solemn, sub forma unui bust aurit al Sfântului, care ţine în mâna stângă o carte: Biblia, pe care este aşezat un ostensoriu ce conţine o parte însemnată din massa corporis. De mâna dreaptă, ridicată pentru binecuvântare, este sprijinit un crin, simbol legat de iconografia antoniană, reprezentând fecioria. Acest bust, care poate fi purtat în procesiune, este expus în biserici pentru venerarea publică a credincioşilor.

 

Al doilea relicvariu, mai mic, sub formă de ostensoriu, conţine o altă parte însemnată din massa corporis. Acesta este folosit, de obicei, pentru binecuvântări şi pentru vizite la bolnavi sau în alte locuri.

 

Aceste relicve, din anul 1981 până în zilele noastre, au fost duse în zeci de ţări din toată lumea, pe 5 continente. Au fost venerate nu doar de creştinii de diferite confesiuni, dar şi de musulmani, de hinduişti, de budişti etc.”, aflăm de pe pagina Ordinului Fraţilor Minori Conventuali.

 

După pelerinajul din România, relicvele vor fi duse în Austria. Tot în acest an vor mai fi duse şi în unele regiuni din Italia, Spania, SUA, Canada, Anglia şi Australia.

Related posts

Leave a Comment