Tot mai mulţi studenţi străini, atraşi de universităţile clujene

Universităţile clujene atrag tot mai mulţi studenţi străini. Aceştia aleg să înveţe la Cluj din mai multe motive. Primul este reprezentat de poziţionarea tot mai bună a universităţilor clujene în clasamentele internaţionale şi de faptul că diplomele româneşti sunt recunoscute automat în tot spaţiul Uniunii Europene. Al doilea motiv este acela că taxele şcolare sunt mai mici decât în alte ţări europene, iar costul vieţii este, de asemenea, mai mic decât în Europa Occidentală. Al treilea motiv este reprezentat de faptul că oraşul Cluj, prin festivalurile sale, oferă tinerilor experienţa unei studenţii de neuitat.

Cele mai importante universităţi clujene au dezvoltat linii aparte de studiu pentru tinerii care vin din alte ţări. Astfel, Universitatea Babeş-Bolyai, care este cea mai mare şi cea mai veche universitate din România, are linii de studiu în română, maghiară, germană, engleză şi franceză. Universitatea de Medicină şi Farmacie are linii de studiu în română, engleză şi franceză, iar Universitatea Tehnică oferă studii în română, engleză şi germană. La rândul ei, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară oferă trei linii de studiu, spune profesorul universitar Adrian Oros, prorector al acestei universităţi.

 

Mulţi dintre studenţii străini se stabilesc în România. Aşa ar fi Eduard Boboc, care a venit de la Chişinău să îşi facă doctoratul la Facultatea de Istorie şi Filosofie. În Cluj-Napoca există 100.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Câteva mii dintre ei sunt străini.

Related posts

Leave a Comment