Însă, în general, pe această planetă, chiar şi în Teleorman, economia înseamnă cifre, nu declaraţii ale politicienilor. De aceea, dacă vine ministrul de Finanţe şi ne spune că 2016 a fost cel mai prost an din perspectiva atragerii fondurilor europene, ne uităm la cifre şi vedem că, de fapt, în România au intrat peste 7.000.000.000 de euro din banii europeni! Peste 7.000.000.000 de euro! Această cifră înseamnă un record absolut: niciodată nu au intrat atât de mulţi bani europeni în România ca în anul 2016. Cifrele sunt furnizate de Comisia Europeană.
Şi aş mai adăuga o cifră: deficit de 2,59 la sută, în loc de deficitul aprobat de Parlament, de 2,8 la sută. Dacă ar fi adevărate declaraţiile cu gaura de 10 miliarde de lei din buget, deficitul ar fi trecut de 4 la sută, iar România ar fi intrat în procedura de deficit excesiv. Comisia Europeană nu glumeşte cu astfel de lucruri, pentru că nimeni de la Bruxelles nu are simţul umorului în maniera domnului Dragnea. Iar dacă detestatul Guvern tehnocrat ar fi găurit bugetul cu 10 miliarde de euro, mă întreb ce făcea deputatul Liviu Nicolae Dragnea în tot acest timp. Oare nu era datoria sa, ca parlamentar, să adreseze întrebări şi interpelări Guvernului, să depună moţiuni simple sau moţiuni de cenzură, să informeze publicul şi să tune şi să fulgere de la tribuna Camere Deputaţilor sau din studiourile televiziunilor servile, în aşa fel încât oamenii să afle şi să iasă în stradă pentru a preveni furtul? Şi dacă există gaura de 10 miliarde de lei, de ce nu a sesizat până acum Parchetul? Explicaţia este simplă. Gaura nu există. Iar dacă Liviu Dragnea ar sesiza Parchetul, riscă să se aleagă cu o plângere penală pentru denunţ calomnios, ceea ce nu este foarte confortabil pentru un condamnat cu suspendare.
Să trecem în revistă şi alte ”mizerii făcute de tehnocraţi”. Potrivit datelor furnizate de BNR, acolo unde prim-viceguvernator este un reprezentat de frunte al PSD, Florin Georgescu, în prmele 11 luni din 2016 volumul investiţiilor străine a crescut cu 36 la sută faţă de perioada similară din 2015. Ca să priceapă şi ministrul de finanţe: un plus de 36 la sută! Acest lucru înseamnă un volum total de 3,93 de miliarde de euro investiţii străine directe până la 30 noiembrie 2016.
De la Institutul Naţional de Statistică vin alte cifre: în 2016, rata şomajului a scăzut la cel mai mic nivel de după declanşarea crizei economice mondiale. Concret, rata şomajului în România a scăzut de la 6,5 la sută la 5,7 la sută. Acest lucru înseamnă că, în 2016, 85.500 de români şi-au pierdut ”calitatea” de asistent social şi au început să muncească.
Tot de la Institutul Naţional de Statistică mai vine o cifră: în noiembrie 2016, volumul exporturilor româneşti a atins nivelul record de 5,3 de miliarde de euro! Acest lucru înseamnă că exporturile au crescut în noiembrie 2016 cu 11,7 la sută faţă de noiembrie 2015. Este pentru prima dată când, în trei luni consecutive, volumul exporturilor româneşti depăşeşte valoarea de 5 miliarde de euro. În septembrie, volumul exporturilor a fost de 5,24 de miliarde de euro, iar în octombrie, ele au fost de 5,09 miliarde de euro. O realitate mai puţin fericită este că au crescut şi importurile. În noiembrie 2016, ele au fost de 6,17 miliarde de euro, adică o creştere de 11,6 la sută. Ce înseamnă acest lucru? În economia românească a existat un surplus de bani, iar pentru că producţia internă a fost mai mică decât cererea de bunuri, acest surplus a fost îndreptat spre pieţele externe. Însă ar fi existat acest surplus de bani în economie dacă nu ar fi intrat banii proveniţi din fondurile europene absorbite în 2016? Probabil că nu.
Personal, m-aş bucura dacă aceste cifre sunt cu adevărat nemulţumitoare pentru Liviu Dragnea, iar Guvernul pe care îl conduce din umbră va obţine rezultate mai strălucite. Dacă va fi aşa, voi fi primul care va recunoaşte acest lucru şi voi face mea culpa. Din păcate, însă, nu cred că Liviu Dragnea îmi va da această ocazie.
Şi încă ceva: m-aş fi aşteptat la mai multă demnitate de la umbra jalnică a ceea ce odinioară se numea PNL. Marii politicieni liberali ar fi trebuit să vină cu cifre şi cu documente să contracareze cele spune de reprezentanţii PSD. Din păcate, însă, partidul urmaşilor lui Fenechiu, Chiuariu, Adomniţei, Blaga, Videanu şi alţi corifei ai liberalismului românesc nu au fost în stare decât să se răstească la Dacian Cioloş. Aşa a făcut-o marele om politic Mihai Voicu. Este vorba de un faimos liberal de a cărui existenţă au avut ocazia să afle aproape toţi vecinii săi. Deci, Cioloş este de vină pentru că titanii politici ai liberalilor nu au fost în stare să scrie un program de guvernare, să propună un prim-ministru sau măcar să defileze cu alţi lideri decât fata care a moştenit un partid, Alina Gorghiu. Singura placă pe care au pus-o liberalii în campania electorală a fost: votaţi-ne pe noi, ca să nu iasă PSD-ul! Cât despre USR, nici nu are sens să vorbim. În acest embrion de partid, reglările de conturi sunt în primă desfăşurare, iar adepţii marxismului cultural par să fie mai preocupaţi de colegii veniţi dinspre zona creştin-democrată decât de bătălia politică adevărată din Parlament.