
”Brevetul de invenție are un scop clar: să nu se mai întâmple tragedii gen Colectiv. Produsul nostrum este o soluție ignifugă pentru material textile și ultimele cercetări, realizate în decurs de patru luni, ne arată că acest produs poate fi utilizat cu succes și la ignifugarea spumei poliuretanice, astfel încât, într-o anumită combinație, cu o husă de material textil, aceasta să reziste două ore în foc! Atenție, două ore!”, spune cercetătorul științific din Timișoara.
Un alt avantaj al soluției descoperite de echipa cercetătorului științific din Timișoara este reprezentat de prețul scăzut. Ignifugarea cu ajutorul ei costă doar un leu pe metrul pătrat, în condițiile în care soluții mai puțin eficiente, potrivit rezultatelor testelor efectuate în laborator, dar care sunt produse în străinătate și apoi importate costă opt euro pe metrul pătrat. De asemenea, soluția brevetată de Șerban Florița poate fi aplicată foarte ușor. Materialele textile, inclusive husele care îmbracă suprafețele izolate cu ajutorul spumelor poliuretanice, pot fi îmbibate, pur și simplu, în soluția ignifugă.
Acum, marea provocare pentru Șerban Florița și pentru membrii echipei de cercetători pe care o conduce este găsirea unei metode prin care să împiedice formarea prin ardere a unor compuși chimici toxici, de genul celor care au apărut în urma incendiului din clubul Colectiv. ”Am introdus un sistem catalitic de nox, care funcționează pe principiul motoarelor termice și reduce, practic, la non-toxic oxizii de azot, la un nivel extreme de scăzut monoxidul de carbon, de la circa 3.000 de părți pe milion la 100, de fapt circa 90 – 100, care, oricum, sunt nivele acceptabile pentru a putea să părăsești zona fără să te intoxici”, mai spune cercetătorul științific din Timișoara.