Ana Blandiana a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai

Cunoscuta scriitoare Ana Blandiana a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai. Pentru prima oară în istoria universității clujene, propunerea decernării acestui titlu a fost susținută de trei facultăți ale universității clujene, respectiv de cea de Studii Europene, cea de Litere și cea de Istorie – Filosofie.Ana Blandiana a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai pentru calitatea operei sale literare și pentru profunzimea angajamentului său civic în favoarea reformelor democratice. Ana Blandiana a publicat peste 70 de volume de versuri, de proză și eseuri, iar înainte de anul 1989 s-a numărat printre intelectualii care s-au opus regimului comunist. După căderea comunismului, ea s-a numărat printre fondatorii Alianței Civice și a avut inițiativa fondării Memorialului de la Sighetu Marmației, care onorează memoria victimelor comunismului, și a Academiei Civice, cu rolul de a pregăti formarea viitoarelor elite democratice ale României. Ana Blandiana și-a intitulat discursul de recepție a titlului onorific Istoria ca viitor. Ea a comparat timpurile pe care le trăiește Europa în prezent cu cele care au marcat sfârșitul Imperiului Roman. Ana Blandiana a comparat pierderea credinței romanilor în zeii lor străvechi cu pierderea credinței europenilor în idealurile care au reprezentat vreme de secole baza civilizației europene. Scriitoarea omagiată a mai făcut o comparație între modul în care romanii au fost copleșiți de populațiile pe care le-au cucerit cu transformările sociale care se petrec în prezent în marile orașe din Europa de Vest.

”Astăzi, 50 la sută din populația Londrei este neengleză, iar în suburbiile Parisului sau ale Rotterdamului trebuie să îți repeți unde ești pentru a nu uita că te afli prin Europa. În mod evident, în Antichitate, ca și acum, cei cuceriți reușesc să cucerească, vechile colonii ocupă încet-încet Centrul, pe care, în cele din urmă, reușesc să-l dizolve printr-o subtilă sunversiune”, a spus Ana Blandiana.

O altă paralelă făcută de Ana Blandiana a fost cea referitoare la faptul că religia creștină a marcat zenitul Imperiului Roman, întocmai cum acum altruismul drepturilor omului marchează actuala etapă din civilizația europeană. Ea a pledat pentru mai multă fermitate în apărarea valorilor europene. Rectorul Universității Babeș-Bolyai, academicianul Ioan-Aurel Pop, a mărturisit că a fost emoționat de discursul Anei Blandiana.

”Titlurile de Doctor Honoris Causa fac parte din tradiția noastră și nu se acordă cu ușurință. De data aceasta, a fost o sărbătoare a spiritului, pentru că Ana Blandiana este o efigie a lumii contemporane și, după cum ați văzut, a lumii europene, a lumii românești. Ne-a adus în față o lecție de valori și am comparat lecția domniei sale cu discursul inaugural când s-a înființat această universitate, în 1919, acela rostit de Vasile Pârvan, Datoria vieții noastre”, a spus istoricul Ioan-Aurel Pop.

Ana Blandiana a absolvit Facultatea de Filologie din Cluj. Tot în Cluj a debutat literar, în revista Tribuna.

Related posts

Leave a Comment