
După atentatele de la Paris din noiembrie 2015 Europa a conștientizat că a-i grupa pe imigranți în cartiere în care doar ei locuiesc, a-i trimite la școli în care aproape toți elevii sunt imigranți, toate acestea pot foarte ușor duce la o izolare care să îi facă pe refigiati sensibili la idei propagate de grupuri extremiste.
Suedia este o democrație în care se consideră că fiecare om are dreptul la educație gratuită.
Dar cum poți să integrezi rapid zeci de mii de tineri care nu vorbesc limba, care provin din culturi și sisteme de educație foarte diferite… și cum să îi faci să și interacționeze cu restul elevilor.
Ștefan Pirard este responsabil în regiunea Jönköping cu integrarea elevilor nou sosiți în Suedia. Se estimează că anul acesta școlar ei vor reprezenta cam 10% din numărul celor care merg la școală.
Elevii sunt mai întâi invitați la un centru, pentru o discuție și înscriere. Apoi sunt trimiși la două școli unde se fac grupe și li se evaluează cunoștințele. După aceea sunt puși în diverse clase pregătitoare. Pe aceste clase, încercam să le împrăștiem în toată municipalitatea ca să ajutăm la integrarea copiilor.
În Suedia avem garantată libertatea alegerii școlii. Asta se aplică și în cazul celor nou sosiți. Dar recomandăm cu putere să meargă la anumite școli. Cam 99% din cei nou sosiți ne ascultă.
Lucrurile pot însă merge și mai departe. Într-o altă municipalitate, Nyköping, la 100 km de Stockholm s-a luat hotărârea închiderii a patru școli de stat și a comasarii lor într-una singură, uriașă, în scopul unei omogenizări mai bune a elevilor, iar în Danemarca la Aarhus școlile nu au voie să aibă mai mult de 20% elevi nou veniți în țară. Ce părerea are Ștefan Pirard despre acestea?
Putem doar să tindem la așa ceva. Nu e realist. După integrare, elevii își aleg școală în funcție de prieteni și există un risc să fie mai mult de 20%.
Cât despre nivelul de educație al celor care intră în școlile suedeze…
Avem o parte care au fost 10 – 12 ani în școală și alții care nu au fost niciodată acolo și, din păcate, sunt analfabeți. Să fii analfabet la 15 – 16 ani e greu. Am fost nevoiți să creăm și grupe de analfabeți că să-i facem să poată să scrie și să citească.