
La rândul său, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon susține că organizarea unui referendum constituțional privind alegerea șefului statului direct de cetățeni ”este prima cedare din parte guvernării oligarhice. Dar, aceasta este prea puțin. Trebuie să continuăm protestele pașnice și presiunile consecvente până la obținerea dizolvării Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”.
Vineri, la Chișinău se desfășoară Forumul Civic al societății civile. Aici a fost întocmită o listă cu revendicări, propusă actualei guvernări. Potrivit fostului ministru al Educației, Maia Sandu, care recent și-a lansat o mișcare politică, autoritățile ar trebui să realizeze condițiile înaintate timp de 30 de zile. Reprezentanții societății civile își doresc un nou guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, care să fie selectat la un concurs, jurizat de experți internaționali, modificarea legislației ce ține de reglementarea sistemului bancar, demiterea procurorului general și desemnarea unui procuror european, demiterea şefilor CNA şi CNI şi selectarea unor persoane din exterior. De asemenea, participanți la Forumul Civic pledează pentru modificarea legislației electorale și simplificarea procedurii de înregistrare a noilor formațiuni politice.
Potrivit Maiei Sandu, „îndeplinirea acestor condiții va testa caracterul reformator pe care pretinde că îl are actualul Guvern, susținut de o majoritate parlamentară nelegitimă. Totodată, alegerile anticipate rămin a fi necesare pentru schimbarea clasei politice, pe cale pașnică. De asemenea, am propus ca Forumul Civic să facă o solicitare către autorități, prin care o misiune din partea Consiliului Europei să fie invitată pentru a media dialogul dintre societatea civilă și guvernare”.