Alin Țambă: Organizaţile de tineret trebuie să fie adevărate laboratoare pentru tinerii politicieni

Alin Țambă, consilier local al municipiului Orăștie este profesor de istorie iar la cei 26 de ani ai săi are o experiență impresionantă: Alin a fost ales consilier în 2012 la numai 23 de ani pe listele USL, ca membru al PSD și este cel mai tânăr consilier din istoria Consiliului Local Orăștie.

Alin este angrenat și în politica județului, fiind vicepreședinte al TSD Hunedoara și membru în Consiliul Județean al PSD.Reporter: Sunteţi preşedintele TSD Orăştie, organizaţia de tineret a PSD. Puteţi să ne daţi câteva exemple despre implicarea TSD ȋn viaţa comunităţii orăştiene?

Da. Din 2013 sunt preşedintele acestei organizaţii, iar ȋn acest moment sunt la al doilea mandat ȋn fruntea tinerilor social-democraţi orăştieni. Conform programului politic al TSD din localitatea noastră, supraveghez situaţia tinerilor orăştieni şi cunosc nevoile acestora. Desfăşurăm competiţii sportive anuale pentru tineret (campionate de fotbal, tenis de câmp sau tenis de masă), acţiuni umanitare de ajutorare a tinerilor din municipiul nostru, dar, faţă de alte organizaţii politice de tineret din Orăştie şi ȋntâlniri cu tinerii neafiliaţi politic pentru a afla problemele cu care acetia se confruntă. De exemplu, în luna Decembrie am organizat o ȋntâlnire cu elevii orăştieni de la cele două licee din localitate. Aflăm problemele lor, căutăm ȋmpreună soluţii şi ȋncercăm să le ducem la ȋndeplinire. Consider că o funcţie de reprezentativitate cum este aceea de consilier local nu se poate exercita decât ȋn cunoştinţă de cauză şi ȋn permanenţă legătură cu oamenii. Chiar dacă uneori ȋntâmpini greutăţi ȋn relaţia cu aceştia, ȋn final ajungi la concluzia că cetăţenii au dreptate. Păstrarea permanentă a legăturii cu oamenii te aduce mereu cu picioarele pe pământ şi te ţine pe linia de plutire din punct de vedere politic. Organizaţile de tineret trebuie să fie adevărate laboratoare pentru tinerii politicieni, iar ȋn cazul TSD Orăştie acest lucru se şi ȋntâmplă. Avem printre noi tineri profesori, medici, ingineri, antreprenori sau muncitori, oameni cu expertiză ȋn domeniul lor chiar dacă sunt ȋncă tineri. Dinamismul caracterizează organizaţia noastră, lucru care se vede şi ȋn viaţa organizaţiei.

Reporter: Cum colaboraţi cu Consiliul Local Orăştie?

Ȋn general, bine. Mă deranjază uneori reaua intenţie a unora dintre colegii mei care uită că sunt orăştieni şi că funcţiile sunt trecătoare. Ȋn loc să profite de poziţia pe care o deţin şi să aleagă cu adevărat cele mai bune decizii, intră ȋn tot felul de jocuri politice prin care ȋncearcă să-l “faulteze” pe d-l. primar Ovidiu Bălan pentru a putea apoi să-l arate cu degetul. Dacă se face “Consiliul face”, iar dacă nu “Primarul e de vină”. Aceste lucruri sunt revoltătoare din punctul meu de vedere, ȋnsă ei nu uită să ne amintească mereu că “deţin majoritatea” şi acest lucru (din punctul lor de vedere) este un scut. Din fericire nu sunt foarte multe momente de acest fel, dar ele mai apar şi sunt foarte neplăcute şi neprofesioniste din punctul meu de vedere. Sper ca cetăţenii să-şi dea seama de acest lucru. Brusc, toate realizările se bazează pe proiecte mai vechi, dar atunci când au deţinut puterea (vreo 16 ani) nu s-a făcut aproape nimic. E de la sine ȋnţeles că sunt aberaţii, manipulări care spera să prindă. Am iniţiat ȋn vara anului 2015 un proiect de hotărâre privind strategia activităţii fotbalistice de la CSM Dacia Orăştie 2010, ȋn colaborare cu conducerea clubului. Pentru a schimba Comitetul Director al Clubului sportiv, majoritatea consilierilor locali nici nu au dorit să discute proiectul de hotărâre, desi regulamentul obliga existenţa unei strategii defalcate pe fiecare ramură sportiva. Au existat mari probleme cu echipa de fotabal,, Dacia Orăştie ,, şi am refuzat să mai fac parte din conducerea clubului datorită lipsei de obiectiv care nu duce nicăieri. Nu există nici o destinaţie, nici un paln. Totul este după ureche.

Reporter: Ce proiecte de vitor aveţi d-le. consilier?

Personal, susţin proiectele initiateate de primarul Ovidiu Bălan ȋn ceea ce priveşte lucrările de infrastructură. Din punctul meu de vedere, din 2012, Orăştia are cu totul altă faţă… mai modernă, mai europeană. Ȋmpreună formăm o echipă tânără şi cu poftă de lucru. Voi continua să-i reprezint ȋn continuare cât pot de bine pe tineri. Refacerea terenurilor sportive din şcoli, atragerea investitorilor prin adaptarea programelor şcolare ȋn funcţie de nevoile pieţei muncii, ȋnmulţirea locurilor de joacă pentru copii, modernizarea Parcului Tineretului sau construirea unei piste de biciclete sunt câteva priorităţi pe care mi le propun ȋn continuare.

Related posts

Leave a Comment