Noul Cod Fiscal dezavantajează capitalul național

de Adrian Gurzău

Rolul Codului Fiscal este stabilirea obligațiilor de plată ale contribuabililor, prin impozitele, taxele și contribuțiile reglementate, a modului în care se determină bazele de impunere, veniturile impozabile respectiv veniturile neimpozabile, cheltuielile deductibile și cheltuielile nedeductibile. Așa că până la populismele lui Victor Viorel Ponta, este cazul să discutăm cu ce anume ne vom confrunta. Noul Cod Fiscal prevede impozite mai mici pentru nerezidenți, plăți de dividende între două societăți la care impozitarea este influențată de rezidența fiscală a societăților mamă și plăți de redevențe, toate încălcând flagrant principiul neutralității impozitării față de rezidența fiscală a contribuabilului.
Valoarea taxelor este influențată de rezidența fiscală a proprietarului, cetățean român sau persoană fizică nerezidentă. Societatea deținută de un străin are o rată de impozitare de 8%: impozitul pe venitul microintreprinderii de 3% și impozitul pe dividend reținut la distribuirea dividendului către persoana fizică nerezidentă în procent de 5%. Pe când o societate deținută de o persoană ce îndeplinește condiția de rezidență fiscală în România, impozitele aplicate au o creștere de 68%, că se mai adaugă și contribuția individuală de sănătate plătită de persoana fizică care are ghinionul să fie cetățean român la el în România, în cuantum de 5,5%. Această discriminare nu există în actualuo Cod Fiscal – dar asta face parte din mândria de a fi român a cetățeanului cu dosar penal care încă mai este premierul României, bănuiesc.

În schimb, o societate înființată în România de o companie străină are un impozit pe dividende în valoare de zero lei. Firește, din mândria de a fi român a tele-premierului cu dosar penal, o societate similară cu acționariat român va plăti, conform noului Cod Fiscal, impozit pe dividende în cuantum de 5%.

Noul Cod fiscal scutește de impozit la plata redevenței (adică plata pentru folosirea unei sigle de marcă) toate firmele din România înființate de către cetățeni străini sau companii străine. În schimb firmele din România, înființate de către cetățenii români sau companiile românești dacă nu fac dovada aplicării convenției de evitare a dublei impuneri cu România, vor fi impozitați cu 16%.

Nu neg scutirile aplicate investitorilor străini, ele sunt prevăzute în directive. Cer doar să fie aplicate și pentru capitalul național dacă tot ne batem în piept cu mândria națională așa cum o fac Ponta și PSD. Cer să nu mai existe în noul Cod Fiscal elemente de dezavantajare a capitalului național în comparație cu avantajarea capitalului străin. Deocamdată, pot doar să mă întreb: cum se încurajează capitalul românesc, inițiativa românească? Că văd numai cum un ministru penal susținut de un premier penal ne încurajează să fentăm statul român prin asocieri cu cetățeni străini.

Related posts

Leave a Comment